Tömösközi Tibor nemcsak Gyomaendrődön, hanem Mezőtúron és Túrkevén is működtet Cukrászdát. Mint mondja, a kiváló minőségű olasz fagylalt az, amivel annak idején sikerült belopniuk magukat a vásárlók szívébe.

Tibi Cukrászda, Gyomaendrőd, Tibi Cukrászda, Gyomendrőd
A gyomaendrődi Tibi Cukrászda patinás belsővel, udvarias kiszolgálással és nem utolsósorban finom süteményekkel csábítja a vásárlókat. Fotók: Bencsik Ádám (Galéria)

– Az első cukrászdát Mezőtúron nyitottuk meg, húsz évvel ezelőtt. Akkoriban Magyarországon még nem sokan vásárolták Olaszországból a fagylalthoz szükséges alapanyagokat, de mi már az első cukrászdánk megnyitásakor is ezt tettük. Köztudott, hogyTömösközi Tibor, Gyomaendrőd, Tibi Cukrászda, Tömösközi Tibor, Gyomaendrőd
Tömösközi Tibor
Olaszország a fagylaltkészítés fellegvára. Minden évben megrendezik ott a fagylalt világkiállítást, épp a napokban utazom az idei kiállítás helyszínére, Riminibe.

– A fagyi a nyár slágere, télen viszont inkább süteményekért térnek be a vendégek. Változtak-e a vásárlók igényei az elmúlt egy-két évtized során?

– Elég jelentősen. Régebben a töményebb, vajkrémes süteményeket keresték, ma már a lazábbakat, könnyebbeket. Igaz, ez valószínűleg azért alakult így, mert változtak az alapanyagok és ma már jellemzően ilyen lazább terméket árusítanak a cukrászdák.

– Melyek voltak régen a kedvencek és milyen süteményeket keresnek ma legjobban?

– A krémes, a piskótatekercs és a puncsszelet sokáig a nagy kedvencek között volt. És persze az isler, amelyet csak itt a Tiszántúlon készítettek (és készítenek ma is) habos, nem pedig lekváros töltelékkel. Mostanában sokan keresik a reform süteményeket (paleo stb.), s mivel nagyon sok a cukorbeteg és a lisztérzékeny ember, így az ő igényeikre is figyelnünk kell. Egyre inkább divatba jönnek a figuratorták, amelyek mindig a tévében futó aktuális rajzfilmekhez vagy népszerű mozifilmekhez kapcsolódnak. Sokan kérnek például Thomas mozdonyt, Barbi babát, Darth Vadert. Vannak extrém igények is, például legény- vagy lánybúcsúra női illetve férfi testet formáló tortát is többször rendeltek már.

Tibi Cukrászda, Gyomaendrőd, Tibi Cukrászda, Gyomaendrőd
Népszerűek a figuratorták.
– A tortákat, süteményeket Önök készítik?

– Nem, Kunszentmártonból rendeljük. Törekszünk arra, hogy mindig legyenek a kínálatunkban idényjellegű, illetve a különböző ünnepekhez kapcsolódó sütemények. Karácsonykor bejgli, szilveszterkor újévi malac, húsvétkor tojások, Valentin-napra szívecskék. Emellett természetesen kapható nálunk az aktuális ország tortája is, május 14-én, a Fagylalt napján pedig féláron adjuk a fagyit.

– Az esküvői torták terén szintén megfigyelhető változás?

– Annyiban mindenképpen, hogy míg régen minden meghívott család vitt magával tortát, addig ma már rendszerint csak az ifjú pár rendel egy nagyméretűt, amelyből aztán mindenkinek jut egy szelet.

– Mitől lesz igazán finom egy sütemény vagy egy fagylalt?

– Elsősorban a jó alapanyagoktól. Figyelni kell az ízvilágra, az adagolásra. Nem szabad spórolni a belevalóval. Én mindig megveszem a minőségi tejszínt, tejet és az Olaszországból érkező fagylaltpasztákat. Inkább kisebb árréssel dolgozok, de így megmaradnak a vevőim.

– Nagy a térségben a konkurencia?

– Nem is annyira a többi cukrászda jelenti a konkurenciát, mint inkább a nagy élelmiszerboltok, amelyekben rengeteg poharas, dobozos jégkrém kapható. Valaha csak a Leo jégkrém volt, ma pedig meg sem tudnánk számolni, olyan sokféle. Igaz, ha alaposabban megnéznék az emberek ezeknek a jégkrémeknek az összetételét, talán kevesebbet vásárolnának belőle.

Tibi Cukrászda, Gyomaendrőd, Tibi Cukrászda, Gyomendrőd
Mindenki olyan esküvői tortát készíttethet, amilyet megálmodott. (Galéria)

– Mennyire jellemző az, hogy családok, baráti társaságok - mondjuk vasárnap délután -, beülnek egy cukrászdába süteményezni?

– A mai világban már luxusnak számít cukrászdába menni. Húsz évvel ezelőtt havonta 3-4-szer is megtették ezt a családok, ma már jó, ha egyszer.

– A gyomaendrődi Tibi Cukrászda belülről nagyon szép, patinás, láthatóan nemrég újították fel. Tervezik esetleg az épület külső felújítását is?

– Igen, idén szeretnénk a homlokzatot felújítani. Minden évben igyekszünk valamiben előre lépni, például gépeket vásárolunk, vagy megújítjuk a pultokat. Tavaly napkollektort tettünk fel, így most a hűtés és a fagylaltkészítés is lényegesen olcsóbb lett.