Bagyinszki Zoltán a gyulai Almásy kastélyról készült fotói egy vándorkiállítás első állomásaként a kormányhivatal aulájában kaptak helyet.

Petróczki Zoltán főigazgató köszöntő beszédében elmondta, hogy örül a rengeteg megjelentnek, melyet két dolognak tud be: egyrészt a kiállítás témájának, másrészt a művész személyének. Arról beszélt, hogy mennyi minden jutott eszébe a képek nézegetése közben. Visszaemlékezett, hogy évtizedeken át csak kívülről, a strand felől lehetett látni a kastélyt, és mennyit töprengett azon, vajon milyen lehet belülről, irigyelve azokat, akik valamiért mégis bejutottak. Elmélázott, hogy hány, de hány történelmi személy fordult meg a falai közt vagy mennyi történelmi esemény szemtanúja volt az épület.

Kormányhivatal, kónya istván, Bagyinszki Zoltán, Petróczki Zoltán Gábor, Békéscsaba, 20170120
Petróczki Zoltán (elöl), Bagyinszki Zoltán (b) és Kónya István (galéria)

Felidézte, hogy évtizedeken át szakemberek, városvezetők sora gondolkozott azon, mi lehetne a legméltóbb az épületnek, mire kellene használni. Aztán, ami álom volt, 2016-ban megvalósult – mi ez, ha nem sikertörténet?

A képsorozat a felújítási folyamatot mutatja be a kezdetektől a mai pompájáig.

Kónya István, Gyula város beruházásért felelős alpolgármestere elmondta: együtt élt a felújítással, és a képek szemlélése közben újraéli azokat a pillanatokat. Reméli, hogy a fotók segítségével azok is átélhetik ezt az élményt, akik személyesen nem vehettek részt benne.

Kiállítás, kormányhivatal, Békéscsaba, 20170120
Áhitat és a képek

Bagyinszki Zoltán egy ajándékkal lepte meg a főigazgatót: a bekeretezett fényképet, melyet átadott egy, a kastély padlóján talált papírról készítette – az 1979. januárban kiadott működési engedélyről. Zárszóként arra kérte az egybegyűlteket: szeressék a kastélyokat, megérdemlik!