Mióta kisebb területen pulzálunk (néhány éve csökkentették a Meseház tereit), némi időbe tellett, mire jazz-fronton összekaptuk magunkat – mesélte Veres Kriszta, az intézmény vezetője. (Korábban a Békési út üdvöskéje, a Kotró melletti nagyteremben zajlottak a kulturális történések.)

Veres Krisztina a Meseházban, meseház,  veres krisztina, Békéscsaba, 20170120
Veres Kriszta szörpökkel

Krisztáék az első kisteremi banzájára Eichinger Tibiékre egy biciklilámpás-bulit (ez nem a dinamós, hanem a szilikonpántú bringalámpa, amelyet egy sörös üveg nyakára lehet pattintani) toltak. Azt követően Elsáék (aki fehér ruhában énekelt) UV-fényben koncsertóztak.

Egyébként a nagy- és kishelység

között annyi a különbség, hogy míg az elsőnél a végtelenben lubickoltunk, az utóbbinál pedig lényegesen kézzelfoghatóbb az atmoszféra: simogatni lehet a hangjegyeket, összeérnek a térdek, összeférnek a lelkek stb.

Elsa Valle, meseház, Elsa Valle, Békéscsaba, 20170120
Elsa körmei

Ez történ a csütörtöki Elsa Valle és Winand Gábor esten is (akik már harmadára játszottak Békéscsigabigán): még a csilláron lógók nyakában is volt egy ember.

A jó kétórás varázs

Gábor fuvola szólójával kezdődött, amelyre beúszott Elsa, majd Gábor is a száján keresztül vette a ritmust, és hamarosan megfordult a képlet: a magyar zenész kubaiul énekelt, a kubai leány adta a kíséretet (nyilván magyarul, vagy legalábbis zenéül). És olyan csudás hangokat csaltak ki magamagukból, hogy szerintem a jelenlévő ének-zene tanárnők hajnalig nem bírtak magukkal.

Elsa Valle, Elsa Valle, meseház, Békéscsaba, 20170120
Még a jégvirágok is elolvadtak az ablakokon

Noha a fejével játszik, ki castrózik...

Amikor Elsáék először voltak Csabán (még a nagyteremben), többek között előadták a hatalmas Guantanamerát is, amelyet hatalmas ováció és nevetés kísért végig. (Azt azért tudni kell, hogy akkor még más volt a város első emberének a vezeték- és keresztneve.)

Némileg rezgett is a léc

a szervezői oldalon, hogy aj-jaj, itt kommunista dalokat adnak elő; közben Elsa megnyugtatta az érintetteket, hogy a Guantanamera már jóval Fidel bácsiék előtt pompázott. Ráadásul az nem egy forradalmi, hanem szerelmi vallomás.

Elsa Valle és Winand Gábor, meseház, Elsa Valle, Winand Gábor, Békéscsaba, 20170120
Ez a szerelem

Amúgy Kubában, ha egy férfi meglát egy gyönyörű nőt, és ha véletlenül még egy gitár is van a közelében, akkor hanyatt homlok eldob mindent a keze ügyéből, és a húrok közé csapva azonnal danolni kezd. Akár egy buszsofőr is képes kiszállni a járgányból, ha hirtelen meglát az utcán egy szépséget, és olyankor bizony a magára hagyja az utasokat...

De Elsa mégis itt él velünk vagy hét éve: jó muzsikában, nagy-nagy szerelemben.
(Sőt, Lónyay Erzsike Veres Krisztike kedvéért még a Guantanamera is elhangzott.)