Amikor a telefonban rákérdeztem: „hogy sikerült a verseny?", azt felelted: „fényesen!". Na de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire... Ti is meglepődtetek?
Alapvetően a versenyezés nagyfokú tudást feltételez és kell egy kis taktika is, amelyet szintén meg kell tanulni. Nem szégyen az, hogy nem minden pálinkánk csúcsminőség, vannak közöttük ezüst- és bronzérmesek is, amelyek főzésén még javítanunk kell. A mostani versenyen több olyan tételt is neveztünk, amely még új a piacon és a pálinkabírálók is vegyesen állnak hozzá, ezzel tisztában voltunk és kockáztattunk. Szándékosan nem azokat a tételeket küldtük, amelyeket a tavalyi országos versenyen indítottunk, mert időközben egynéhányat már eladtunk, mert a jó eredmény szerencsére fogyást is generál.

Tehát meglepődtetek...
Volt egy elvárásunk: a 20 nevezett tételből 6 arany és 1-2 champion díj (az az aranyok közt a kategória győztes) legyen; ehhez képest 9 aranyat és 5 championt hoztunk haza, vagyis igen, jobban szerepeltünk, mint ahogyan azt tippeltük.

Nagy Árpád, árpád pálinka, quintessence, díjak, Békéscsaba, 20170125
Hogy nézni is tereh...

Ezek szerint valamit csak tud a főzde; létezik olyan bíráló, aki már 10 méterről felismeri a terméketeket?
Olyannyira nem, hogy... (nevet)

A díjátadó gála úgy kezdődött, hogy vakon (azaz nem volt feltűntetve a termelő neve) kiállították mind a 33 champion díjas pálinkát. S miután én is végigkóstoltam őket, egy sajátot félig meddig sikerült felismernem, a többinél pedig reménykedtem abban, hogy legalább ennyire jó pálinkát készítek és a miénk.

Mi a titoktok?
A tudás. A hazai 5 topfőzde között nüánsznyi különbség van a főzőberendezések között. A főzőmesteren, és talán leginkább a gyümölcsön múlik a végeredmény. És hiába mondják, hogy van 80 forintért x helyről sárgabarack, én inkább adok 120-at egy gönciért, mert abból sokkal jobb pálinkát tudok készíteni.

Eredményeink tekintetében kétségtelen, ha az első három főzdében benne vagyunk, akkor magas minőséget produkálunk, és ha ezt hosszú távon is fent tudjuk tartani, akkor azt a fogyasztók is meghálálják.

***

Nagy Árpád és Takács László, árpád pálinka, díjátadó, takács lászló, quintessence, 20170125
Nagy Árpád Takács László versenyigazgatóval

Az Árpád Pálinka a Quintessence – 2017 (VIII.) Pálinka- és párlatversenyen 5 champion díjat, 9 arany-, 4 ezüst- és 7 bronzérmet nyert.

A champion díjas pálinkák: Champion Lepotica Szilva, Champion Irsai Olivér Szőlő, Prémium Érlelt Szilva, Prémium Fekete Ribizli, Árpád Vadász Kökény Pálinka.