Évekkel ezelőtt mesélted, 19 évesen úgy döntöttél, hogy a kis Dombiratosról elindulsz az nagy Pest felé szerencsét próbálni, de még aznap Csabán lyukadtál ki...
1973 októberében egy haverom hívására felmentem a fővárosba, hogy majd a Vígszínházhoz elszegődök valaminek... És épp aznap ott vendégszerepelt a Jókai Színház; ott egy másik komám pedig azt mondta, hogy „Gyere a csabai színházhoz, ott is ugyanez van; és keresd Máthé Ferenc műszaki vezetőt!".

Ő Máté Feri filmesztéta apukája?
Igen. És ahogy az első nap beléptem a színházba... hát kivel találkozok az első percben? Hát a gyönyörű Fodor Zsókával, aki egyből azt kérdezte, hogy „Kit keresel, Drágám?" Majd kedvesen útbaigazított. Amúgy azóta is Drágámnak hívjuk egymást. Azt követően ismét eltévedtem, és akkor egy fekete hajú, nagyon csinos csaj segített, ő volt Verácska a fodrásztárból... (Lakatos Károlyné.) „Na, itt a Kánaán, ennél jobb helyre nem is kerülhettem volna!", sóhajtottam fel a gyönyörtől.

Bojczán István műszaki csopvez., Jókai Színház, bojczán istván, műszaki csoportvezető, Békéscsaba, 20130710
Amikor magára húz egy díszltetet (galéria)

Támadt a tesztoszteron.
Biztos az is közrejátszott. A következő kellemes meglepetés az első igazgatóm, Miszlay István volt. Ugye otthon is láttam vezetőket, de nálunk a TSZ-elnök vagy a párttitkár nem ilyen volt. „Üljön le, Pistukám!", fogadott.

Mi volt az első posztod?
Díszítő.

Akik a bútorokat a sötétben átpakolják, amikor forog a tér?
Azt kifejezést hívják nyílt színi változásnak.

Statkóztál is?
Akkoriban nem voltak színiiskolások, és mi mindig kéznél voltunk. Miszlay ötlete volt, hogyha már úgy is ott vagyunk, akkor a darab alatt ne üljünk három órát feleslegesen, hanem szerepeljünk mi is.

Nem is gondolkoztál azon, hogy színész leszel?
Nem!

Bojczán istván, békéscsabai jókai színház, bojczán istván, Békéscsaba, 20170126
Jó helyen (galéria)

Melyik volt a legjobb szereplésed?
A Bánk Bán. Mi csináltuk a nyitótáncot, továbbá a békétlenek is mi voltunk, illetve a Gálfy Laci bácsi csatlósai is mi voltunk.

Akkor öltözni is kellett.
Igen; Laci bácsi nemcsak színésznek, hanem embernek is nagyszerű volt.

Egyből elvarázsolt a közeg?
Egyből!

Mi volt az első darab, amit láttál?
Apáczai Csere János Tornyot választok című játéka – zseniális volt.

Kevesebb játszottatok évente?
Dehogy! Sokkal többet, hiszen jártunk vidékre „tájolni" is. (A kőszínházak vidékre is kivittek egy-egy munkát.) És hát lényegesen nagyobb volt a létszám: volt vagy 50 színész, plusz saját zenekar és tánckar.

Bojczán istván, békéscsabai jókai színház, bojczán istván, Békéscsaba, 20170126
Valaki ott ül hátul (galéria)

Kik voltak az igazgatóid?
A már említett Miszlay, Lovas Edit, Jurka László... de eközben engem bevittek katonának, s mire leszereltem már nem Jurka volt a főnök, hanem dr. Keczer András. Én pedig a gondnoki hivatalhoz kerültem. Azt követően Tímár Zoltán lett a direktor, de akkoriban már színpadmester voltam. Tímárt Gálfy Laci bácsi követte, majd jött Konter László, akitől 14 év után vált meg a színház.

Akkortájt elég sok tábornokot fejeztek le.
Meg sok beosztottat is.

Szerencsére az utca embere erről semmit sem tudott. Fekete Péter megérkezésével azonban felpezsdült az élet. Akkor mi jót tettél épp?
Színpadmester-helyettes. Majd egyszer csak felhívott Fekete, hogy beszélni akar velem.

Utánad nézett?
Dehogy, ő egy másodperc alatt jellemrajzot készít bárkiről.

És mit kellett tenned?
Amit ő mondott: végelláthatatlant. Például egyszer azt mondta, „Barátom, létrehozunk egy porondszínházat!" „Mit?", kérdeztem értetlenkedve. Majd elmesélte, mi a lényege.

Bojczán istván, békéscsabai jókai színház, bojczán istván, Békéscsaba, 20170126
Az első évfolyam: Bertelendy Attila (b), Borbás Erika, Tárnai Attila, Kara Tücsike,
Vékony Anna, Tege Antal, Imre Julianna és... Zalai Mihály!!!!!!

De azért ezekbe a víziókba bele is rokkantak a műszakiak. Az első a Disznójáték volt...
Leginkább Miszlay és Fekete volt, akik a háttérmunkásokat preferálták.

Hány órát vagy bent naponta?
Azt sosem számolom.

Gondolom, ezt a masszív életritmust nehezen tolerálják az élettársak...
Vagy egyáltalán nem... ugyanis, ha 1-2 hétre elmegyek, az még OK., de, ha 52 napra... Megesik, hogy 0.40-kor SMS-ben érkezik egy igazgatói ukáz. A magánéletet azonban mindig különválasztom. Azt soha nem hozom be.

63 éves vagy. Meddig lehet ezt csinálni? Mi trükköd?
Annak idején az első, amire megtanítottak: első a színház, második a színház... és a huszonhatodik is még mindig a színház! És aki ezt nem tette magáévá, az nem idevaló. Azért állok mindenkihez kedvesen – ez persze hátsógondolatnak is tűnhet –, hogy kihozzam belőle a maximumot.

Csudás vezetőid voltak, vannak. (Közben Feketét Seregi Zoltán követte az igazgatói székben.) És minden színész a kedvenced, de kik a legkedvencebbek?
Gyulán számtalanszor dolgoztam együtt Sinkovits Imrével és Mensáros Lászlóval. Egyszer megesett, hogy a vár melletti Rondellánál Sinkovits-csal beszélgettünk, aki egyszer csak elkezd szavalni... majd odalép hozzánk Mensáros és folytatja a verset. Ezt követően vagy fél óráig dobálták egymásnak a szólabdákat.

Hazai színészeket, kérem...
Mindig azt szoktam mondani, hogy ennek a színháznak az volt a legnagyobb szerencséje, hogy a kivetett színészek idekerültek.

Bojczán istván, békéscsabai jókai színház, bojczán istván, Békéscsaba, 20170126
Ott jön egy ember...

Na... én szándékosan ki akartam kerülni a büntető jelzőt!
Pedig nyugodtan ki lehet mondani. Például Udvaros Dorottya anyukája, Dévay Camilla az évszázad legnagyobb színésznője lehetett volna, ha nem internálják. Az első napokban, amikor idekerültem, épp egy darabban játszott, és a kulisszák mögül kiszólt: „Mit csinál itt? Jöjjön ide! Na, segítsen, mert lekésett az öltöztető!" Azt sem tudtam, hogy mi fán terem az öltöztetés. Onnantól kezdve nagyon jó barátok lettünk. De itt a „politikaiakkal" sajnos nem mindenki állt szóba.

Akit bűntettek, azzal nem volt ildomos beszélni?
Nem mindegyikkel.

És Széplaky Bandi bácsi?
Ő volt a megtestesült nyugalom, mindig azt mondta: „Gyerekek, ne veszekedjetek, este találkozunk a Hajóban!"

De nem állhatsz meg 79-ben? A mostaniak?
Persze az zseniális korosztály volt, de időközben szerencsére felnőttek a mostaniak is, akik már nem annyira fiatalok, de ők is nagyszerűek: Bartus Gyula, Kovács Edit, Tege Tóni, Csominger, Komáromi Anett, Kara Tücsi stb. – ők ma teszik óriásivá a színházat. A színitanodát még Sík Ferenc indította el a kilencvenes években. Az első évfolyamok olyan erősek voltak, hogy szinte ma is, mindenki valamelyik színháznál játszik. Az órák közti szünetekben öröm volt látni, hogy például egy Brecht kötettel a kezükben mászkáltak a folyosón. Ezt ma már nem igen látni...

Ki nevezett el Bojcinak?
Talán Verácska a fodrásztárból.