Az esemény szakrális középpontja a Szent Korona volt – azaz A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című ismeretterjesztő film.

Az elmúlt évben készült mozit (65 perc) először mutatták be közoktatási intézményben, méghozzá itt, a gyulai Harruckernben!

Szent korona, habsburg györgy, Dr. Kovács József, Gyula, 20170131
Bárány Krisztián (b), Habsburg György, dr. Kovács József és Görgényi Ernő (galéria)

A rendezvényen többek között megjelent Habsburg György főherceg és Bárány Krisztián rendező. Eredetileg a konferanszé szerepét a film narrátora, Csernák János (Harrison Ford/Han Solo hangja) látta volna el, a művészurat azonban a hétvégén

focibaleset érte.

A vetítés előtt a Bethlen Gábor Hagyományőrség tagjai vonultak be a Szent Korona másolatával, akik a következő pillanatban a 16-17. század világából egy rövid ízelítőt prezentáltak.

Szent korona, Szakképzési Centrum, Gyula, 20170131
A korona, meg az őr (és a galéria)

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, a rendezvény házigazdája köszöntőjében különösen a megjelent diákokat üdvözölte, ugyanis elmondása szerint a gyulai bemutató elsősorban értük szól; majd rendhagyó módon a mikrofonhoz hívta a rendezőt.

Bárány Krisztián elmondta,

a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében 2012-ban alakult meg Prof. Dr. Pálffy Géza történész vezetésével a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport. A csoport az 1526-1916 közötti időszak fehér foltjait igyekszik feltárni és a nagyközönség számára is bemutatni.

Kovács Zsuzsanna, szent korona, Szakképzési Centrum, Gyula, 20170131
Kovács Zsuzsanna
A rendező, a rendező felesége és az operatőr testvére 2015-ben csöppentek a témába: néhány cikket követően feltették a kérdést a kutatócsoportnak, hogy mit szólnának, ha film készülne a munkájukból? (Nyilván a választ már ismerjük.)

A mindennapi oktató, nevelő munkánkban nagy hangsúlyt kell fektetni, és fektetünk is a hagyományok ápolására – húzta alá Kovács Zsuzsanna főigazgató beszédében –, és ez a film nagyon jó alkalom diákjainknak, hogy más oldalról ismerjék meg történelmi eseményeinket, jelképeinket.

És mozi… de előtte egy bonus track:

A program előtt megláttam, hogy a békéscsabai származású Cseh Isti gitáros és Bárány Krisztiánnal nagy vidáman beszélgetnek.

Kiderült, A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című munka muzsikáját Isti szerezte. A zenész alapvető célja az volt, hogy modern köntösbe öltözteti az adott kor zenei motívumait.

A vetítést követően Habsburg György néhány gondolat erejéig reflektált a látottakra, majd a vendégek ízelítőt kaphattak az iskola dolgozóinak és tanulóinak jóvoltából – az intézmény termékeinek a megismerésére.

Cseh Isti és Bárány Krisztián, szent korona, Gyomaendrőd, 20170131
Cseh Isti (b) és Bárány Krisztián megköszöni a másik munkáját (galéria)

A filmről bővebben ITT olvashatsz !