Most viszont van (volt), hiszen befagytak legnagyobb tavaink és folyóink is. Az idén például semmi akadálya nem volt annak, hogy a természetben, természetesen hízott jégen is hódoljanak szenvedélyüknek a korcsolyázás szerelemesei. Például a Tiszán, amelyik alaposan befagyott Vásárosnaménynál is. Több mint harminc centiméter volt a jég vastagsága.

Vásárosnamyény, jeges fürdő, vásárosnamény, Szarvas Mátyás
Készül a fürdőhely...

- A tűzoltók láncfűrésszel vágtak léket a folyóra – emlékezett vissza egy korábbi (2017. január 28.) kalandjára Szarvas Mátyás (28) Békéscsabán a kellemesen meleg Szerkesztőség Sörözőben. – Muszáj volt léket vágniuk, mert egyébként nem tudtunk volna megmártózni a jeges Tiszában.

- Miért kellett megmártózni a jeges Tiszában?

- Azért, mert meghívtak bennünket erre az akcióra.

- Ki hívott meg benneteket?

Vásárosnamyény, jeges fürdő, vásárosnamény, Szarvas Mátyás
Dr. Skapinyecz József

- Dr. Skapinyecz József (68) doktor úr, akinek ez már a sokadik téli, tiszai fürdőzése volt Vásárosnaménynál. Szerelmese a Tiszának, úgy hívja, hogy a legszebb magyar folyó. Például két évvel ezelőtt január végén Tisza átúszással ünnepelt egyszerre három dolgot is. Hatvanhatodik születésnapját, a Tisza Élővilágának Emléknapját (a verespataki aranybánya nehézfémekkel szennyezte a Szamos és Tisza folyókat. A szennyeződés 2000. február 1 és 12. között vonult le a Tiszán, ökológiai katasztrófát okozva. Ennek emlékére a kormány február 1-ét a Tisza Élővilágának Emléknapjává nyilvánította – a szerző), és egy orvos barátja gyermekének Tiszában történő megkeresztelését. Tulajdonképpen meghonosította a téli fürdőzést Vásárosnaményban.

- Kikkel szokott fürdeni?

- Meghívott barátaival, családtagjaival. Idén jött a floridai barátja is, aki nem orvos. Két évvel ezelőtt egy floridai orvos is alámerült vele a Tiszában. A fürdések alkalmával a helyiek kijönnek a Tisza-partra, és élvezik az attrakciót.

Vásárosnamyény, jeges fürdő, vásárosnamény, Szarvas Mátyás
A kész fürdőhely

- Te hogyan kerültél fel a listára?

- Mi, édesapám és én azért kerültünk fel a listára, mert nagyon finom csabai kolbászt csinálunk.

- Honnan tudta ezt Skapinyecz doktor?

- Onnan, hogy Szilvásváradon ugyanannál a vadásztársaságnál voltunk vendégvadászaton. Van annak már vagy öt éve, hogy arról érdeklődött a vadásztársaknál, ki tud finom kolbászt készíteni szarvashúsból, és egy közös ismerősünk ajánlott be minket.

- És aztán történt, ami szokott, amikor egy idegen megkóstolja a csabai kolbászt? Elkötelezetté vált?

- Igen. Itt volt, amikor megcsináltuk az első adagot. Fel is füstöltük, elvittük neki a kész kolbászt, megkóstolta, azóta minden évben együtt csináljuk vele a szarvas kolbászt. Közös szenvedélyünk a vadászat és a csabai kolbász barátokká tett minket. Most pedig meghívott a vásárosnaményi téli merülésre.

- Először fürödtél jeges folyóban?

- Igen, először.

- Milyen volt?

- Izgalmas, de nagyon élveztem. Egyenként merültünk bele a tűzoltók által kivágott lékbe, én teljesen lementem a víz alá. Miután én is, mint mindenki fejemre öntöttem egy vödör jeges vizet, ki jöttem a lékből, és átadtam a helyem a következőnek. Utána még vagy fél óráig egy szál fürdőnadrágban ácsorogtunk a parton. Egyáltalán nem fáztunk, és meg sem fázott egyikőnk sem.

Vásárosnamyény, jeges fürdő, vásárosnamény, Szarvas Mátyás
Szarvas Mátyás merülés után jeges vízet önt a fejére

- Csak odasétáltatok és lemerültetek?

- Nem teljesen, ugyanis biztosítva voltunk egy kötéllel, ha bármi történt volna, ki tudtak volna húzni. Egy tűzoltó végig ott térdelt a lék mellett egy létrán.

- Egyébként általában is szereted az ilyen őrült dolgokat?

- Igen, ettől függetlenül is sokszor feszegettem a képességeim határait. Például kétszer is, 2014-ben és 2015-ben is megcsináltam a nagy „iron man” távot a Balatonnál.

- Azt, amelyik 3800 méter úszásból, 180 km kerékpározásból és 42,195 km futásból áll?

- Igen.

- Atléta vagy? Sportoltál valamit?

- Versenyszerűen sohasem, de mindig érdekeltek az extrém sportok. Például tinédzser koromban erőemeltem, fekve nyomásra gyúrtam. Miután megsérült a mellizmom, ezt abba kellett hagynom.

Vásárosnamyény, jeges fürdő, vásárosnamény, Szarvas Mátyás
Hiába a szombati pihenőnap, hiába az exkluzív jeges fürdő, az élet nem áll meg... Id. Szarvas Mátyás merülés után telefonon intézkedik

- Ez még elég messze van az „iron man”-től.

- Igen, de néhány évvel később úgy éreztem, hogy a munka mellett szükségem van még valami másra is. Ezért elkezdtem közös futásokra járni az Árpád Fürdőhöz.

- Szoktam látni embereket, akik valószínűleg nagyon sok kört futnak az Árpád sor – Felső Körös-sor útvonalon. Hogy kerültél oda?

- A Budapesti Sportiroda szervezi az ország legnagyobb amatőr futóversenyeit. Ők neveztek ki a vidéki városokban úgynevezett futó nagyköveteket. Nekik az a feladatuk, hogy szervezzenek futásokat, afféle edzéseket, olyan amatőröknek, akik szeretnek futni, így gyarapítva az ország futásszeretőinek számát. 2013-ben Békéscsabán Bunzel Lívia és és később Tóth László is ilyen futónagykövet voltak. Itt ismertem meg őket Ismertem őket, így kezdtem el 2013-ban futni a fürdőnél.

Vásárosnamyény, jeges fürdő, vásárosnamény, Szarvas Mátyás
Mint rendesen egy közösségi attrakció után, ez az akció is terített asztalnál ért véget. Félmeztelenül Dr. Skapinyecz József, előtte a padon ül Szarvas Mátyás

- Szerettél korábban is futni?

- Igazából nem is tudom, mert nem nagyon próbáltam, de az biztos, hogy nagyon megszerettem. Egyszerűen kikapcsol, élvezem, felfrissít. Meg fittebb is lettem. Ezt például úgy vettem észre, hogy esős időben nem kikerültem az elém került pocsolyákat, hanem egyszerűen átugrottam…

- A futás még csak egyharmad triatlon…

- Igen, de gyorsan és látványosan fejlődtem benne, és Lívia, aki egyébként már azóta tízszeres „iron man”, mondogatni kezdte, hogy próbáljam ki a triatlon is. Nem kellett sokat kapacitálnia, vettem egy biciklit és még 2013-ban elmentem az első, féltávú triatlon versenyemre, a Szálka nevű Somogy megyei településre. Ezzel el is dőlt, hogy a féltávból előbb, utóbb teljes táv is lesz. Lett is.

Vásárosnamyény, jeges fürdő, vásárosnamény, Szarvas Mátyás
Csoportkép fürdés után. Bal szélen Dr. Skapinyecz József, balról a harmadik id. Szarvas Mátyás, a negyedik Szarvas Mátyás

Szarvas Mátyás édesapja építőipari vállalkozásában dolgozik, aminek része a fuvarozás is. Ám nem tud úgy elfáradni, hogy ne legyen energiája munka előtt vagy munka után saját edzésprogramjának a végrehajtására. Élete első maratonjába 2013-ba is munka után, este fél hétkor vágott bele. A terve 30 km futás volt. Békéscsabán, házuk elől indult el Békés – Doboz – jaminai ház útvonalon. Mikor hazaért, megbeszélte testvérével, aki végigkísérte, hogy nem áll le, hanem lefutja a teljes maratoni távot. Ezért kiszaladt az Orosházi út végére, visszafutott és még két utcakört is kellett tennie ahhoz, hogy meg legyen a 42,195 km. Mikor a triatlon versenyre készült, hajnalban kelt, és Békéscsaba – Gyula – Elek – Gyula – Elek – Gyula – Békéscsaba útvonalon letekert körülbelül 70 kilométert és reggel hétkor munkára jelentkezett. Két évvel ezelőtt barátjával és futómentorával Tóth Lászóval második lett a Békéscsaba – Arad – Békéscsaba ultramaraton páros versenyen. Aztán 2014-ben 2014, 2015-ben 2015 kilométert futott, mert szerinte jó dolog az, ha az ember fia lefutja az évszámot. Speciális év eleji programja, hogy az év első öt napján minden nap lefut egy félmaratont (21,0975 km). Szóval nem unatkozik egy percet sem, sportos szenvedélyei, a triatlon és a vadászat teljessé teszik hétköznapjait és ünnepnapjait egyaránt. Fotó: Pusztai Sándor (www.szon.hu)

A merülés videofelvételét itt nézheti meg (kattintson a linkre):

https://www.facebook.com/matyas.szarvas.9/videos/10210586016299732/