A békéscsabai városvezetők elmondták,

a Modern Városok Program keretében aláírt megállapodás értelmében, stratégiai cél a felsőoktatás fejlesztése Békéscsabán. Az egyeztetések eredménye, hogy a szakmai felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának, a társfelelős Nemzetgazdasági Minisztériumnak, Békéscsaba város önkormányzatának, valamint a békéscsabai campus fenntartójának, a Szent István Egyetemnek a képviselői között konszenzus jött létre.

Szarvas Péter polgármester kezdeményezte azt az intenzív és részletes előkészítési folyamatot, amely meghozta a várt eredményt. A miniszterelnökség részéről elhangzott a kormányzat azon szándéka, hogy Békéscsabán erősíteni szükséges a felsőoktatást.

Kiss Tibor és Szarvas Péter, szent istván egyetem, Békéscsaba, 20170206
Kiss Tibor (b) és Szarvas Péter
Az egyeztetésen szóba került, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósulhat a meglévő épületek szükség szerinti felújítása. A campus ingatlanjait terhelő PPP konstrukció terheinek megváltása napirenden lehet, amely szintén a város felsőoktatási képzésének tehermentesítését szolgálhatja.

Az önkormányzat ösztöndíj programja kibővítésével tevékenyen is részt kíván vállalni a békéscsabai campus népszerűségének növelésében. A tervek szerint a város 100 ezer forinttal támogatja valamennyi, a 2017-ben felvételt nyerő költségtérítéses hallgató képzését, de a további támogatási lehetőségek is egyeztetés alatt állnak. Az önkormányzat kész konkrét pénzügyi támogatást is nyújtani.

Cél a békéscsabai felsőoktatás fejlesztése, a hallgatói létszám növelése, ennek érdekében egy olyan kormány-előterjesztés előkészítése, amely hosszútávon fenntartható képzési struktúrát létesít Békéscsabán és az annak kialakításához szükséges forrásokat is biztosítja.

Szent istván egyetem, szent istván egyetem, Békéscsaba, 20170206
Az egyetem

***

Ahogy ígértük, a fentiekkel kapcsolatban megkérdeztük Miklós Atillát is, az MSZP Békés megyei 1. választókerületi szervezetének elnökét. Íme:

„A békéscsabai városvezetés felsőoktatással kapcsolatos céljaival egyetértünk. Hiszen minden csabai abban érdekelt, hogy színvonalas, hosszútávon fenntartható, a helyi igényeket kielégítő felsőoktatás legyen Békéscsabán.

Miklós Attila, Békéscsaba, 20151211
Miklós Attila
Ehhez többek között szükséges a hallgatói létszám növelése, és a PPP konstrukció kiváltása. 2012 januárja óta – amikor először vetettük fel a felsőoktatás jövőjének kérdését – nem látunk konkrét lépéseket. Most is csak ígéretek hangoznak el, amikor a felsőoktatás átalakításának vesztese városunk. Az „egyeztetésen szóba került", „napirenden lehet", „kíván", kifejezések egyelőre nem konkrétumokról árulkodnak, de legalább ígéret már van.

A kormány segítségére is eddig hiába várt a város. Annak a kormánynak a segítségére, amely 2016. augusztus 25-én MSZP-s képviselői kérdésre válaszolta, hogy „érdekelt a térség felsőoktatásának fejlesztésében és mindent megtesz annak érdekében, hogy a térség felsőoktatási fejlődése továbbra is töretlen maradjon." A térség felsőoktatási intézményei fejlődnek is. A megyében Gyulán, Szarvason, Orosházán stabil fenntartói háttérrel működnek felsőoktatási intézmények. Úgy érzem, hogy hozzájuk képest is lemaradásba, lépéshátrányba kerültünk.

Szóval a tárgyalások folynak, és ez már erőlelépés az eddigi (öt éve fennálló!!!) helyzethez képest, de ezek még nem eredmények csak lehetőségek, ígéretek. Békéscsabának saját kezébe kell vennie a sorsát, nem lehetünk az egyetlen megyeszékhely, amely nem rendelkezik minőségi, a helyi igényeket kielégítő felsőoktatással."

Várjuk véleményét! Hozzászólása név nélkül, de moderálás után jelenik meg az oldalon.