Habár a Vidékfejlesztési Konferenciával egybekötött Gazda- és Vállalkozónapok idén az energetika, a gazdaságos energiafelhasználás körül forgott, mégis alapvetően a helyi vállalkozásokról, vállalkozásoknak szólt.

Gazdanap, Füzesgyarmat, gazdanapok, Füzesgyarmat, 20170203
Galéria

A konferencia megszervezése is azt a célt szolgálta, hogy a Sárrét kapujában fekvő településen működő vállalkozások információkhoz juthassanak, eszmét cserélhessenek, képbe kerülhessenek a legújabb trendekkel, változásokkal, lehetőségekkel kapcsolatban. Ehhez az adott szakterület – jelen esetben az energetika – olyan szakembereit, döntéshozóit hívják meg évről-évre, akik érdemi és hasznosítható információkkal szolgálhatnak a sárréti vállalkozóknak vagy akár a lakosságnak is.

Mindezt mi sem mutatja jobban, mint hogy ebben az évben, a témára való tekintettel a rendezvényt Bere Károly polgármester mellett Dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára nyitotta meg.

Gazdanap, Füzesgyarmat, gazdanapok, Füzesgyarmat, 20170203
Bere Károly (b) és Zalai Mihály - képek

Az előadók között ott volt Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, aki a területfejlesztési célokról és a hozzá kapcsolódó pályázati forrásokról és lehetőségekről tartott előadást. Bere Károly polgármester az önkormányzat és a vállalkozások együttműködéséről beszélt, de szóba került az adózás és a foglalkoztatás is, így az energetikai kérdések mellett egy szélesebb körű tájékoztatást kaptak a jelenlévők.

A konferencia szüneteiben egy rögtönzött kiállítás lehetőséget biztosított arra, hogy megtekinthessék a helyi vállalkozások termékeit a raklapoktól, a sporthálókon át a termelői mézig, de aki többet akart megtudni a gyártási folyamatról, a cégek munkájáról, az még a rendezvényt megelőzően látogatást tehetett az üzemekben is.

Gazdanap, Füzesgyarmat, gazdanapok, Füzesgyarmat, 20170203

A rendezvény fénypontja természetesen idén is az Év Vállalkozója-díj átadása volt. A Hotel Gara étterme zsúfolásig meg is telt erre az alkalomra. Tőkésné Gali Mónika, a Tourinform Körös-Sárrét Iroda vezetőjének felvezetése után Ibrányi Éva alpolgármester asszony méltatta a díjazottakat. Szavaiból kiderült, hogy az idén is két olyan személy kapta meg a kitüntetést, akik sokat tettek azért, hogy Füzesgyarmat hírnevét öregbítsék és a világ minden tájára eljuttassák. Nem túlzás a kifejezés, hiszen Galambos Sándor hintóit a hazai fogathajtókon és lovas gazdákon túl számtalan országban ismerik, még Kenyába is került ki kocsija, de a FÜZESTUNING Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. műhelyéből is kikerült olyan munka, amely átlépte, sőt, átrepülte az országhatárt, hiszen még a dél-afrikai világbajnok, Nigel Hopkins repülőgépéhez is készítettek fényezést.

Gazdanap, Füzesgyarmat, gazdanapok, Füzesgyarmat, 20170203
Képek

A díjat a két nyertes Nagy Mihálytól, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Békés Megyei Szervezetének elnökétől vehette át, majd ezek után egy kulturális műsorral is kedveskedtek nekik.

Az ünnepélyes díjátadó után jöhettek a finom falatok, a muzsika, és természetesen lehetőség nyílott a díjazottakkal is a kötetlen beszélgetésre. Így zárult a péntek este, és másnap reggel – szintén hagyományosan – következhetett a disznótor, a finom kolbász és a pecsenye.

Kincses Zoltán