A közvéleményben rendületlenül tartja magát az a tévhit, ami szerint a C-vitaminnak daganatgátló hatása van. Többek közt ennek járt utána a HáziPatika.

Telekes András klinikai onkológus főorvos szerint bár számos olyan hatásmechanizmus létezhet, amely pozitív lehet a daganatgyógyítás szempontjából, de a mai ismeretek alapján C-vitamint gyógyítási célból nem szabad adni daganatos betegeknek, ilyesmire csak a klinikai kutatások keretében kerülhet sor.

Még a hagyományos onkológiai kezelés mellett sem biztos, hogy jó a C-vitamin. Ez mindig attól függ, hogy milyen terápiáról van szó. Például olyan kezelésnél, amely aktív gyököket generál, és így pusztítja el a daganatsejteket, adása kifejezetten káros, befogja ugyanis ezeket az aktív gyököket. Azaz ilyen esetekben a nagy dózisú aszkorbinsav hatástalanítja magát a terápiát. Ugyanez a helyzet a sugárterápiánál, amely szintén szabad gyököket generál, és amelynek hatását gyengíti, vagy akár hatástalanítja is a nagy dózisú C-vitamin.

Tóth Barbara, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének gyógyszerésze emlékeztetett, hogy az aszkorbinsav leukémia, melanoma és vastagbéltumor esetében is fokozta a betegség progresszióját", de állatkísérletekből az is kiderült, hogy kifejezetten előnytelen a limfóma és myeloma multiplex kiegészítő kezelésére nagy mennyiségű C-vitamint alkalmazni.

Forrás: hvg.hu