Brlás János 1997 szeptemberében, egy időközi választás eredményeként ülhetett a polgármesteri székbe. Lassan két évtizede vezeti tehát a települést, így van hová visszatekintenie.

Brlás János, Brlás János, Kardos
Brlás János amellett, hogy Kardos polgármestere, a Körösszögi Kistérség Többcélú  Társulás elnöki tisztét is betölti (galéria). Fotók: Such Tamás

– Kezdjük az elején: hol tartott a község, amikor Ön átvette a vezetését?

– Éppen befejeződött a közművek kiépítése, azaz volt már vezetékes víz, villany, gáz és telefon is. Feladatok természetesen még bőven akadtak, s ezeket folyamatosan igyekeztünk Kardos, piactér, Kardos,  piactér, Kardos
Nemrég új piacteret építettek
is végrehajtani. Minden ciklusban lehetőség nyílott valamilyen fejlesztésre. Szilárd burkolat épült az Ady Endre, a Béke és a Kossuth utcában, valamint a Szabadság utca még hiányzó részén. Napjainkban már a település teljes belterületén szilárd burkolatú utak vannak. Megépült a 44-es főút hiányzó, 4 kilométeres szakasza, s a főút mellett bővítettük a vízvezeték-hálózatot.

– Békés megyében Kardoson a legnagyobb a külterületen élők aránya, 50 százalék körüli. Ez bizonyára speciális feladatokat ró az önkormányzatra.

– A kiterjedt tanyavilágban a közfeladatok ellátása valóban jelentős többletterhet jelent. A buszvárók kiépítése, fenntartása, a járdák építése, felújítása és a csaknem 65 kilométernyi földút rendben tartása komoly erőket igényel. Ma már elmondhatjuk, hogy a tanyavilág minden részén van közvilágítás és mindenhová vezet járda.

Kardos, piactér, Kardos
Új erőgépre pályáznak, mert a régi traktor már gyakran javításra szorul (galéria)

– Errefelé nagyon jók a földek. A legtöbben a mezőgazdaságból élnek?

– A földek aranykorona-értéke 41-43 körüli, így logikus, hogy sokan a mezőgazdaságból próbálnak megélni. A településen az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató. A szarvasi járáson belül itt a legmagasabb, 11-12 százalék körüli a munkanélküliség. Jelenleg 40 közfoglalkoztatottunk van, de márciustól sajnos csak 30 embernek tudunk majd ilyen formában munkát adni. Ők egyebek mellett az utak, belvízelvezető árkok karbantartásában, járdák építésében működtek közre, de közmunkások építették az új piacot és a játszótéri kiülős pavilont is.

Kardos, közmunkások, kardoskút,  közmunkások, Kardos
Délidőben a közmunkások éppen ebédeltek az integrált közösségi tér épületében (galéria)

– Mekkora költségvetésből gazdálkodik az önkormányzat?

– Az idei évre 95 milliós főösszeget terveztünk, de ebből 14 millió forint a forráshiány, ezt pályázatokból szeretnénk fedezni. Sajnos nagyon kevés az iparűzési adónk (4-5 millió forint), így kevés forrás jut fejlesztésekre.

Kardos, edzőterem, Kardos, edzőterem, Kardos
Edzőterem is van
– Néhány évvel ezelőtt átadtak egy integrált közösségi szolgáltató teret. Sikerült megtölteni élettel?

– Igen, az épület különböző rendezvények, előadások és istentiszteletek helyszínéül szolgál. Itt kaptak helyet a civil szervezetek, azaz a 32 tagú polgárőrség és a községi sportklub is. Lehetőség van internetezésre, van konditerem és minden évben szervezünk itt nyári táborokat.

– Melyek a legfontosabb, megoldásra váró feladataik?

– Szeretnénk forrást szerezni a polgármesteri hivatal és a művelődési ház energetikai korszerűsítéséhez, valamint az idősek klubjának felújításához és 25-ről 30 férőhelyesre történő bővítéséhez. Ehhez az orvosi rendelőt át kellene költöztetnünk a régi szolgálati lakásba, ami azonban még felújításra vár. A külterületi utak karbantartásához egy nagyobb erőgépre pályázunk. Márciusban megkezdjük a belterületi utak felújítását, ehhez 10 millió forint pályázati támogatást nyertünk és 15 százalék önerőt kell hozzátennünk. Van még egy nyertes pályázatunk: 300 ezer forintot kapunk a júniusi falunap megrendezéséhez. S végül még egy újdonság: bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést, amihez 300, egyenként 120 literes biokukát biztosítottunk a lakosság részére. Szintén 300 komposztáló ládát osztottunk szét az igénylők között.