A Nagy-Magyarország Fogadóba lépve az ember úgy érzi, mintha kicsit visszamenne az időben. Az étterem közepén álló fehér kemence, az új életre keltett, régi fákból készült székek és asztalok, s a falakat díszítő tárgyak különös nyugalmat árasztanak.

Nagy-Magyarország Fogadó, Nagy-Magyarország Fogadó, Békésszentandrás
A Nagy-Magyarország Fogadó egy letűnt világ hangulatát idézi. Megnyitásával dr. Olasz Imre (felvételünkön) régi álmát váltotta valóra. (Galéria)

– Ezeken a régi fényképeken a nagyszüleim láthatók. Gyerekkoromban nagyon sok időt töltöttem az ő tanyájukon – mondja dr. Olasz Imre, amikor szemügyre vesszük, mi minden  került a fogadó fehérre meszelt falaira. Ott van egy törött lábú kisszék is, amely, mint kiderül, szintén a nagypapáé volt egykor és mindig a legkisebb unoka üldögélhetett rajta. Ennek a Nagy-Magyarország Fogadó, Dr. Olasz Imre, Nagy-Magyarország Fogadó, Békésszentandrás
A régi képeken a nagyszülők.
kisszéknek a mintájára készítettek most újakat, melyeken a fogadóba betérő családok gyermekei foglalhatnak helyet.

Leülünk az egyik asztalhoz, s miközben gőzölög a kávé, dr. Olasz Imre arról mesél, hogy a fogadó megnyitása régi vágya volt. Évtizedeken át gyűjtögette hozzá a környező tanyákról a régi tárgyakat, gazdagítva ezzel édesapja korábbi gyűjteményét. Apjához hasonlóan ő is orvosi diplomát szerzett, de hosszú ideig nem praktizált. Őstermelőként növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozott – ezt még ma is csinálja.

Tizenkét évvel ezelőtt, édesapja halála után azonban ő vette át a praxist, azóta háziorvosként gyógyítja a szentandrási betegeket. Két cikluson keresztül volt önkormányzati képviselő, s rövid ideig alpolgármester is. Aztán tavaly nyáron megnyitotta a Nagy-Magyarország Fogadót, amely egyre népszerűbb nemcsak a helyiek, hanem a távolabbról érkező vendégek körében is.

– Mi nem porból készült leveseket kínálunk, hanem igazi házias ételeket, amelyekben valóban az van, ami odavaló. Először csak étlapról választhattak a vendégek, de egyre nagyobb volt az igény a menüs étkeztetés iránt, ezért október óta azt is bevezettük. Nálunk a menüben is olyan ételek szerepelnek, amelyeket a szentandrási emberek szeretnek: öreglebbencs, öregtarhonya, csülökpörkölt és hasonlók. Az ételek alapanyagait Békésszentandrásról illetve a környékről szerezzük be. A kármentőben szintén csak magyar termékek vannak: Birkás Pista barátom 28-féle pálinkája, az egri borvidék borai, szentandrási, csabacsűdi és Piroska szörpök, szentandrási és Igazi Csíki sörök, sőt még a kávé is egy magyar ember által alapított trieszti kávémanufaktúrából érkezik – ecseteli dr. Olasz Imre. Hozzáteszi: ez a fogadó a béke szigete, a rohanó ember itt lelassul, megnyugszik, beszélget, esetleg előveszi az asztalhoz tartozó fazsebből a magyar kártyát és elkezd kártyázni. A búbos kemence pedig sok vendégben ébreszt szívet melengető gyermekkori emlékeket. Gyakran az asztalfoglaláskor kifejezetten kérik, hogy a kemence közelébe ülhessenek. Fával és náddal fűtenek benne, s még a kemény hidegek idején is otthonos meleg van.

Nagy-Magyarország Fogadó, Ngy-Magyarország Fogadó, Békésszentandrás
A régi használati tárgyakat dr. Olasz Imre és édesapja gyűjtötte. (Galéria)

Beszélgetésünk közben egymás után csendülnek fel a magyar nóták, s mint kiderül, a fogadó tulajdonosa e téren is nagy álmokat szövöget.

– Nemsokára egy igazi cigányzenekar muzsikál majd itt, úgy, ahogy ez régen nagyon sok Nagy-Magyarország Fogadó, Nagy-Magyarország Fogadó, Békésszentandrás
A kemencében most is ropogott a tűz.
vendéglátó-egységben volt. Azt tervezem, hogy márciustól még csak havonta egyszer, később pedig minden héten élőben húzzák majd a nótát – mondja dr. Olasz Imre. Szerinte nemcsak az idősebbek éheznek a magyar nótára, hanem a fiatalabbak is kezdik megkedvelni – főleg amikor már felettük is múlnak az évek.

A Nagy-Magyarország Fogadóban szállást is kaphat az utazástól, no meg a jó ételektől és italoktól megfáradt vendég. A szobákban szintén régi fából készült ágyak, asztalok, szekrények várják a vendégeket, de a XXI. századi igényeket is igyekeznek kielégíteni: az udvaron szaunaház, jacuzzi és medence is van.

Miközben a helyiségeket bejárjuk, a tulajdonos arról mesél, hogy jó eséllyel lesz, aki átvegye majd tőle a fogadó vezetését. Lánya, Éva ugyanis turizmus-vendéglátás-rekreáció témakörében tervezi megkezdeni egyetemi tanulmányait. Sőt, az orvosi praxist is lesz kinek átadnia: egyik fia, Imre most elsőéves az orvosi egyetemen. Ha Isten is úgy akarja, ő lesz a harmadik generációs Olasz doktor a faluban. Azt, hogy a harmadik gyermek, István merre veszi majd az irányt, még nem lehet tudni, ő ugyanis még csak másodikos gimnazista.

Nagy-Magyarország Fogadó, Nagy-Magyarország Fogadó, Békésszentandrás
Ahogyan a régi fogadókban, itt is lehet jó ételt, italt és szállást is kapni. (Galéria)

– Úgy érzem, a Jóisten és Édesapám fogja odaföntről a kezemet, ennek köszönhető, hogy sikerül valóra váltanom az álmaimat – mondja búcsúzáskor a fogadó tulajdonosa. Aztán még hozzáteszi, szerinte a magyar ember számára három olyan forrás van, ahol minden élethelyzetre talál megfelelő sorokat: a Biblia, a Petőfi-kötet és a magyar nóta.