A védetté nyilvánítást a Munkácsy Mihály Múzeum egykori, Réthy Zsigmond által vezetett Természettudományi osztályának dolgozói, Kertész Éva botanikus és dr. Domokos Tamás malakológus készítették elő, majd a védett értékek sorát Szelekovszky László elsősorban jeles fákkal, fasorokkal tovább bővítette.

Békéscsabát és környékét körülbelül 700 éve formálja az ember, az eltelt időszak alatt az ősi állapotok teljesen átalakultak, eltűntek, azokat többnyire akaratlanul csak reprodukálni tudta a városlakó. A természeti rendszereket, domborzatot, talajadottságokat, klímát szerencsére még nem alakítottuk át visszavonhatatlanul és az egykor itt élt fajok sem pusztultak ki maradéktalanul.

Erdő - árva csalán - zöld csütörtök, zöld csütörtök, 20170223
A szívünkben már tavasz van

A védett területek sorából kiemelkednek azok a természetközeli élőhelyek, melyek természeti múzeumként a 19. századi folyószabályozások előtti táj képét mutatják, utolsó menedéket adva az egykor itt élő növény- és állatvilágnak (erzsébethelyi, azaz jaminai belvíztározó és környéke, negyedik kerületi belvíztározó és környéke, Élővíz-csatorna, Gerlai védgát és kubikjai).

A lecsapolt területeken kiterjedt rétségek alakultak ki, melyek zöme országos, sőt európai védelem alatt is áll. Ilyen helyi védett gyepterületünk az Öntözött rét.

Erdőben nem dúskál a megye és ez az adat Békéscsabán sem jobb. Országosan messze a leggyérebben erdősült megye a miénk (5 százalék), ha ebből a területből kivonjuk az ökológiai, természetvédelmi szempontból értéktelen faültetvényeket (nemesnyárasok, akácültetvények), még rosszabb a helyzet.

Ezt felismerve ültették elődeink a ’70-es években a város tüdejének szánt Parkerdőt, mely szintén védelem alatt áll csakúgy, mint a kultúrtörténeti és természeti értékekben gazdag Ó-gerlai Kovácsi erdő és kastélyparkjaink Gerlán és Pósteleken.

Az ALFÖLDVÍZ Zrt.-vel 2016 szeptemberében kötött együttműködési megállapodásban többek között azt vállalta egyesület, hogy lehetőségéhez mérten közreműködik a város természetvédelmi feladataiban.

Zöld csütörtök stábfotó, zöld csütörtök, Békéscsaba, 20170223
Zöldben a csütisök vasárnapkor

2017-ben a Zöld Csütörtök programjaival, kirándulásaival megcélozza a védett területeket, ezekre a kirándulásokra szeretettel vár minden érdeklődőt. Ezeken a túrákon a résztvevők megismerhetik városunk természeti értékeit, a túrák során begyűjtött tapasztalatainkat a jobbítás szándékával megosztjuk a természetvédelmi kezelést végző illetékesekkel és a Zöld Csüti csatornáin minden további érdeklődővel is.

A 2017-es programsorozatot március 5-én, vasárnap kezdjük, amikor a Parkerdőben (amely a régi Trófeától Veszelyig nyúlik) kihelyezett madárodúkat kitakarítjuk és felkészítjük az idei költési szezonra. Az érdeklődőket 9 órára várjuk a CsabaPark Kolbászos játszóterének parkolójába.

További programjainkat hamarosan közzétesszük a www.zoldcsutortok.hu honlapunkon és az egyesület közösségi oldalán: https://www.facebook.com/zoldcsutortok