A nagy múltú cégnél, amely 1982-ben családi vállalkozásból, egy kis üzletből nőtte ki magát és mára közel száz családnak nyújt biztos megélhetést, nem vártak arra, hogy a világ hozza meg helyettük a döntést, hanem elébe mentek a dolgoknak. Megvolt a kellő éleslátás és előrelátás ahhoz, hogy ráébredjenek, a jövő a minőségi termelésben és az előregyártásban van.

Layer Kft., építőipar, Szeghalom, 20170228
Így néz ki a "legózás" nagyban

Mindehhez persze szükség volt fejlesztésre, beruházásra. A 2016-os évben sikerült a belső fejlesztések révén a betonüzemüknél elérni, hogy minősített keverőüzem minősítést kapjanak. Ezzel az automatizált, számítógép-vezérelt technológiával már mindenben meg tudnak felelni a kor elvárásainak, valamint mindenféle minőségi igénynek, és ki is tudják szolgálni azt.

A cég sok lábon áll ugyan, gondolok itt az ipari parkra, az ingatlanhasznosításra, a logisztikai tevékenységre, a fémipari gyártásra és szolgáltatásokra, de ezek között a jórészt egymásra épülő profilok közül fő profiljának mégiscsak az építőipart és az ehhez kapcsolódó egyéb tevékenységeket tekinthetjük. Gondolniuk kellett hát arra is, hogy olyan időszakokban is ki tudják használni a meglévő kapacitásukat, amikor az építőipar nincs a csúcson, nincsenek nagyobb beruházások, és a téli időszakra is, amikor egyébként is kevesebb a megrendelés.

Layer Kft., építőipar, Szeghalom, 20170228
Nem kavarja, mint Piszkos Fred,
hanem keveri és tölti
Persze arra is gondolniuk kellett, hogy az olyan időkben is ki tudják használni a meglévő erőforrásaikat, amikor a szakképzett munkaerőben hiány mutatkozik. Márpedig most ilyen időket élünk.

Átálltak hát „LEGO-üzemmódra”, és a téli időszakban előregyártják a legkülönbözőbb módon összeállítható és variálható betonelemeket a keverőüzemükből kikerülő minősített betonból és a szükséges acélszerkezetekből.

A döntésüket az idő igazolta, hiszen komoly igény mutatkozik a termékeikre, amit mi sem mutat jobban, hogy a téli időszakban a cég termelésének nagyjából 80 százalékát különböző termékek előregyártása tette ki.

Mindezek mellett egyéb pozitívumai is vannak ennek az új profilnak. Többek közt csökkenteniLayer Kft., építőipar, Szeghalom, 20170228
Város, falu! Itt a zsalu.
tudják az építési helyszíneken töltött kivitelezési időt. Mivel viszonylag kevés az élőmunkaerő-igénye ennek a gyártási folyamatnak, oldani tudják a jelenleg mutatkozó szakemberhiányt, és nem mellesleg logisztikai és környezetterhelési szempontból is kedvező, hiszen földrajzilag kisebb távolságokat kell megtenni a betonnal illetve a betonelemekkel, így csökken az utak terhelése, rongálódása, és csökken a környezetszennyezés is.

Mindezt összegezve a Layer Kft. új kezdeményezése és profilja jó a cégnek, jó a környékbeli építőknek és építtetőknek, és a jó a környékben élőknek is. Tehát elmondhatjuk, hogy nem csupán jó az ötlet, hanem biztos is, mint a beton, mint ahogy annak tűnik az ipari park létesítése, fejlesztése, a logisztikai tevékenység és az ingatlanhasznosítás is, amelyekkel majd a későbbiekben foglalkozunk majd.