Az edmontoni Alabama Egyetem kutatói kimutatták, hogy egy átlagos méretű uszodai medence vizében 75 liter emberi vizelet van. Bár az uszodák egy ideje színező trükkökkel is próbálkoznak, a látogatók még mindig túl lusták ahhoz, hogy kimásszanak a vízből és a mosdóban könnyítsenek magukon.

„A tanulmányunk bizonyítékként szolgál arra, hogy az emberek nem csak a nyilvános medencékbe, de otthon, a forró vizes kádba is belevizelnek” – mutatott rá az emberi gyarlóságra a tanulmány szerzője, Lindsay Blackstock. Az egyetem végzős hallgatója a Guardian brit lappal osztotta meg nem mindennapi kutatásának eredményeit.

Pezsgőfürdőket és medencéket vizsgáltak

A mintákat 31 kanadai medencéből és pezsgőfürdőből vették. Először megmérték az az ACE-t, az ételekhez adott mesterséges édesítő anyagot, ami szinte lebomlás nélkül hagyja el az emberi szervezetet. Ezt az összes mintában kimutatták, ráadásul a mérések a szűrt folyóvíz koncentrációjának az 570-szeresét mutatták. Ezzel a koncentrációval kezdtek dolgozni a kutatók, és végül ezzel sikerült megmérniük egy átlagos medence valódi vizelettartalmát.

„Azt nem kísértük figyelemmel, hogy pontosan hány úszó volt a medencében a három hét alatt… így nem lehet megállapítani egy személy átlagos, napi medencébe kieresztett vizeletmennyiségét” – mondta Blackstock a lapnak.

Világhírű úszók vallanak

A medencés vizelés az élsportolók szerint sem számít szenzációnak, a 2012-es londoni olimpia előtt Ryan Lochte és Michael Phelps világhírű amerikai úszók hosszasan taglalták, hogy valójában mindenki belevizel a medencébe.

„Szerintem mindenki belevizel a medencébe. De a klór megöli a baktériumot, úgyhogy ez nem olyan szörnyű” – mondta Phelps. Lochte beismerő vallomással csatlakozott honfitársához: „Valami történik, mikor az belemész a klóros vízbe. Automatikusan elengeded magadat”.

Gyakori vagy sem – a medencébe vizelés nem is olyan ártalmatlan, mint amilyennek tűnik, sugallja a kutatás. Egy 2014-es környezetvédelmi tanulmány például kiderítette, hogy amikor az emberi vizeletben megtalálható húgysav összekeveredik a klórral, két mérgező anyag keletkezik. Az első, a cián-klorid súlyos károkat okozhat az ember központi idegrendszerében, károsíthatja a tüdő és a szív működését is, a másik mérgező anyag pedig akut tüdőkárosodáshoz vezethet.

Forrás: hirado.hu