Egy fiatal nőt és férfit szólítottam le az Andrássy úton.

A férfi szerint nagy baromság, hogy az embert, mint egyéni felhasználót arra ösztönzik, hogy vegyen 8 millióért elektromos autót, mert a benzines szennyezi a légkört... miközben a nagy gyárkémények meg tonna számban okádják a szemetet.

Csabagyöngye mögött, Élővíz-csatorna, élővíz-csatorna, Békéscsaba, 20170308
Csabai eklektika: parkoló, kopjafa, Körös, álló hajó és malom

Míg a azt mondta, hogy akár tetszik, akár nem, az elektromos autó a jövő. Hiszen az autógyártók sorra jelentik be, hogy 2030 körül egyszerűen nem fognak benzines autót gyártani. És, főleg egy magát valamire tartó város, nem teheti meg azt, hogy ne legyen töltőállomása. Kell, de nem az említett helyszínekre kell őket telepíteni! Miért nem teszik a Teszkóhoz, ahol több ezren vásárolnak?

(Aztán a férfi rágyújtott, a nő pedig elment egy fűszerbe.)

***

Takács Péter, takács péter, lencsési közösségi ház, Békéscsaba, 20161127
Takács Péter
A legutóbbi közgyűlésen előterjesztéssel összefüggésben elhangzott – mondta Takács Péter –, hogy az MVM Partner Zrt. ingyenesen telepít egy elektromos töltőállomást Békéscsabán. Meglátásom szerint azonban a szolgáltató piacot akar biztosítani magának a városon belül, mert az állomást nyilván nem

a két szép szemünkért kapjuk meg.

Hozzátette, az együttműködési megállapodás megkötését követően az MVM Partner Zrt. megígérte, hogy az önkormányzat által megjelölt 10 intézményt bevizsgálja energiaracionalitás szempontjából. Azt követően kidolgozná az alternatívákat, hogy miképp lehet az intézmények energiahatékonyságát ésszerűsíteni. Természetesen ez nem rossz üzletpolitika a részükről, és mi is nyerünk vele.

Az ingyenesen fölállítandó elektromos autó töltőállomás helyszínét a közgyűlés a Csabagyöngye körüli parkolók egyikében jelölte meg – folytatta –, ezzel kapcsolatban azt kifogásoltam, hogy a kulturális központ körül mindig is parkolási gondok vannak. Másrészt pedig úgy gondolom, a töltőállomásokhoz bizonyos kiszolgáló infrastruktúra is szükséges – mert például Németországban az ilyen egységeket a benzinkutakhoz telepítik. Ezt a lehetőséget Békéscsabán is meg kellene vizsgálni.

Várjuk véleményét! Hozzászólása név nélkül, de moderálás után jelenik meg az oldalon.