Ha valaki belép egy óbudai kávézóba, és megrendeli a kapucsínóját, vagy kér egy jó erős feketét, nem is sejti, hogy habár erős a kávé, de az a mosolygós, fiatal hölgy, akitől kapja, még erősebb, hiszen nem csak a kávéscsészéket emelgeti, hanem több mázsát mozgat meg az edzéseken és a versenyeken.

- Kitti! Az ilyen típusú beszélgetések általában úgy kezdődnek, hogy honnan van az indíttatás, hogy kezdődött, de mivel jól ismerem a szüleidet, akik jó két évtizede működtetnek edzőtermet Szeghalmon, és téged is ismerlek pici gyerekkorod óta, így ez egyértelműnek tűnik.

- Valóban. Talán ötéves lehettem, amikor megnyitották a termüket, és azóta is része az életünknek, az életemnek a súlyzó, az edzés, az edzőterem légköre, így magától értetődő volt, hogy én is belefolyok ebbe a történetbe.

 

Süli Kitti, erőemelés,  világbajnok, Erőemelés,  Szeghalom, Szeghalom, 20170314
Ekkor még csak szervezőként, de már teljes odaadással

- De honnan jött a versenyzés?

- Ebben a miliőben nőttem fel. Már kisgyerekként segítettem a versenyek szervezésében, írtam az eredményeket, és közben persze magam is edzettem. Aztán apa addig nyúzott, hogy én is beléptem a versenyzők sorába.

Süli Kitti, erőemelés,  világbajnok, Erőemelés,  Szeghalom, Szeghalom, 20170314
Süli Tiborral, az apával és trénerrel
- Mégis mióta? Mert engem teljes meglepetésként ért, hogy a fotó, ahol egy hatalmas aranyéremmel a nyakadban látlak. Már nem az aranyérem lepett meg, hanem hogy versenyzel.

- Tavaly kezdtem csak el a versenyzést. Tavasszal elindultam Szerencsen az országos versenyen, és az jól sikerült, így mentem tovább.

- Mennyire jól?

- Első lettem a junior korosztályban az 56 kg-os súlycsoportban, és abszolútban, ahol minden súlycsoport eredményét nézik, harmadik.

- Az szép. Milyen versenyek voltak még?

- Gyulán volt az Európa Bajnokság, ott második lettem. Persze ott nehezítette a felkészülést, hogy sok időt elvettek magának a versenynek az előkészületei, a szervezői munka. Így ott csak úgy indultam, hogy lesz, ami lesz. Ha már ott vagyok, megpróbálom. Így nagyon örültem az ezüstéremnek. Aztán jött Szerbiában a világbajnokság.

- Mesélj egy kicsit erről a versenyről.

- Kicsit tartottam tőle, mert nem nagyon tudtam előtte edzeni, és amikor megláttam, hogy mennyi az induló, még inkább megerősödött bennem ez az érzés. Nagyjából 300-400 versenyző volt, és sok volt köztük az erős lány. Ráadásul alacsonyabb súlycsoportban is indultam, az 52 kilogrammosok között, így ez is nehezítette a versenyzést. A rendezvény három napos volt, de maga a verseny szombaton kezdődött, ahol 95 kg-mal guggoltam, 50 kg volt a fekvenyomás és 90 kilót húztam fel. Az összetett eredményem nekem lett a legjobb, így megnyertem a versenyt.

- Világbajnok lettél.Süli Kitti, erőemelés,  világbajnok, Erőemelés,  Szeghalom, Szeghalom, 20170314
Az első érmek, de már szépek

- Végül is igen.

- A felnőtt korosztályos versenyzésre gondoltál?

- Gondolni gondoltam, de addig még sok időm van, mert az erőemelésben 24 éves korig junior az ember, és csak azután lép a felnőttek közé. Addig még van két évem.

- Ne haragudj, tőled meg merem kérdezni, ami mindig is érdekelt, amikor nőket, hölgyeket látok ilyen sportágakban indulni, versenyezni, hogy van-e egy olyan pont, amikor a nőies külső és a sport esetlegesen szembekerülhet egymással, vagy fel sem merül a kérdés?

- Hát igen. Az, hogy ki mit tart szépnek, vonzónak, nőiesnek persze változó. Az erőemelés ráadásul nem az izomépítésről szól, hanem az erőről, így kevésbé van jelentősége a kérdésnek. Ezzel szemben jót tesz az ízületeknek, az egészségnek, és ad egy tartást, ami még a nőies vonalak szempontjából is hasznos lehet.

- Akkor, ha abbahagyott 30-35 évesen, akkor rendkívül csinos nő leszel jó ízületekkel és remek tartással.

- (felnevet) Remélem.

- Kitti! Mondj valamit még a jövőbeni tervekről.

- Miután befejeztem az iskolát, tavaly július óta itt vagyok Budapesten. A munkahelyemen is jól érzem magam. Támogatnak a sportolásban is, így egyelőre marad a főváros.

- És indulsz-e az idén valamilyen versenyen?

- Májusban lesz Egerben az országos bajnokság, lesz Miskolcon egy világkupa. A tervek szerint Ausztriában vagy Lengyelországban indulok a világbajnokságon. Nyáron mindig van a Balatonnál egy felhúzó verseny, amin indulni szeretnénk, és őszre talán Finnország, de ez még távol van. Úgyhogy nem fogok unatkozni.