„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn!” Ezzel a Széchenyi idézettel kezdte ünnepi beszédét Bere Károly polgármester, majd szélesebb történelmi kontextusba helyezve beszélt a márciusi ifjak tettének fontosságáról és a forradalom máig érzékelhető hatásairól. Természetesen nem maradhattak ki a szabadságharc helyi vonatkozásai sem, hiszen Füzesgyarmat is részese volt az akkori eseményeknek, ők is megszervezték a nemzetőrséget, és ők is küldtek honvédeket, hogy megőrizhessék mindazt, amit Petőfi és a márciusi ifjak kivívtak, a függetlenséget, a szabadságot és azt, hogy újra büszkén nézhetett a nemzet szembe önmagával és az egész világgal.

Március 15. Füzesgyarmat, március 15, Füzesgyarmat, Füzesgyarmat, 20170315
A Széchenyi és Kossuth utca találkozásánál Széchenyivel kezdett, majd Kossuth szavaival zárta gondolatait Bere Károly

Szemben az 1848-as március 15-tel, most a természet is kegyes volt az ünneplőkkel, hiszen most nem esett az eső, mint akkor, amikor Petőfi szavalta a tömegek előtt a Nemzeti dalt. A kellemes tavaszi napsütésben egy emelkedett hangulatú és emberközeli megemlékezésnek lehettek tanúi a gyarmatiak.

Március 15. Füzesgyarmat, március 15, Füzesgyarmat, Füzesgyarmat, 20170315
A helyi népdalkör dalcsokra megalapozta az ünnepi hangulatot

Az ünnepség zamatát és szépségét az adta meg, hogy nem sztárvendégek léptek fel, hanem a helyi közösség soraiból kerültek ki a megemlékezők. A Füzesgyarmati Hagyományőrző Egyesület Népdalkörének dalcsokra után maga a polgármester mondta el az ünnepi beszédet, majd a Kossuth Lajos Általános és Alapfokú Művészeti Iskolai diákjai adtak egy rendkívül színvonalas, látványos és – mint ahogy az már korábban is említésre került -, az ünnep és a történelmi esemény fontosságához, szellemiségéhez méltó műsort.

Március 15. Füzesgyarmat, március 15, Füzesgyarmat, Füzesgyarmat, 20170315
Próza, vers, tánc, zene és zászlólobogás az iskolások műsorában

A műsor zárásaként a Csökmői Ifjúsági Zenekar - amely rendszeres vendége a gyarmati ünnepségeknek -, adott muzsikájával kellő ünnepi hangulatot, aztán a főtéren álló emlékoszlopnál helyezhették el a gyarmatiak a megemlékezés virágait és koszorúit.

Maga az ünnepség is egybecsengett azzal a kossuthi gondolattal, amellyel Bere Károly polgármester is zárta gondolatait: „A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz.”