A közösségi ház a Márvány Fotóműhellyel közösen hirdette meg tavaly októberben a pályázatot – mondta Takács Péter, a ház első embere a rendezvény előtt –, amelynek az ötletgazdája Bazsó Imre, a műhely egykori vezetője volt, aki sajnos már nem lehet közöttünk. Imre tiszteletére alapítottuk a

Bazsó Imre különdíjat.

Fereczi Attila és Takács Péter, lencsési közösségi ház, Békéscsaba, 20170315
Dr. Ferenczi Attila (b) és Takács Péter
Hozzátette, a Csak tiszta forrásból... annyiban tér el az általuk ismert hazai pályázatoktól, hogy ide csak a Kárpát-medencében élő magyar fotósok, kizárólag fekete-fehér alkotásokkal nevezhetnek. A megmérettetés népszerűsége az indulás óta törtetlen: átlagosan 100-120 fotográfus küld be képeket – Soprontól-Marosvásárhelyig összesen körülbelül 500-550 alkotás érkezik, és ebből 50 kerül ki a falra.

Dr. Ferenczi Attila, a József Attila-lakótelepi Településrészi Önkormányzat elnöke köszöntőjében többek között a 169 esztendeje kitört szabadságharc békéscsabai vonatkozásairól mesélt.

Elmondása szerint a szabadságharc csatái némileg elkerülték a várost. Mégis, 1848 júliusában mintegy 558 csabai elindult vasvillával és kiegyenesített kaszával a makói táborba, ahol azonban nem találkoztak ellenséggel, így hát hazajöttek. Ezáltal a település áldozat nélkül élte meg

a szabadságharc válságos időszakát.

(Egy kis közbevetés: az 1904-ben született Such nagyapám csak az általánosban tanult meg magyarul; és minden bizonnyal, a kapát-kaszát fogó 558 fős csabeni hadtest is csak tótul beszélt, és mégis... hol szabadságharc van, ott szabadságharc van.)

Suttyomba zenekar, lencsési közösségi ház, Békéscsaba, 20170315
Idén a Suttyomba muzsikált
***

A XV. Csak tiszta forrásból... című pályázatra 114 szerző 547 db fotóval nevezett.

A zsűri tagjai: Hidvégi Péter E-MAFOSZ/G fotóművész (Budapest); Szabó Béla EFIAP fotóművész (Öttevény); Váradi Zoltán fotóművész (Békéscsaba).

A zsűri 2017. február 18-án az alábbi döntést hozta:

I.díj: Forgács István (Dabas) – A sirály
II.díj: Horosnyi Sándor (Baja) – Az öreg sófalvi
III.díj: Virág Mihály (Békéscsaba) – Falrészlet

Mafosz plakett: Papp Elek (Nagykőrös)
Lencsési Közösségi Ház különdíja: Bolvári Csilla (Baja) – Fénylény
Békéscsaba Megyei Jogú Város különdíja: Szamosvári József (Cegléd) –Szere-tök

Virág Mihály és Vágvölgyi Mihály, lencsési közösségi ház, Békéscsaba, 20170315
Virág (b) és Vágvölgyi Misik
Bazsó Imre különdíj: Méhes Miklós (Békéscsaba) – Sodrásbaan
A pályázat közönségdíjasa: Pappné Kőszegi Ilona (Mezőberény) – Fogságban

***

Az elfogultság fogságában,

ebben a sorban szeretné(n)k gratulálni Virág Mihálynak, a Lencsési Közösségi Házban zakatoló Márvány Fotóműhely oszloposának!

(Meglehet, 2005-ben, a mezőberényi Vágvölgyi Mihály fotográfusnak egyszer már volt Virágok címmel kiállítása; kérdés, Virág Mihálynak mikor lesz Vágvölgyik tárlata?)