Amikor előzetesen jeleztem Balázsnak, hogy szeretnék vele beszélgetni, akkor visszakérdezett, hogy miről, mert mostanában nem történt vele semmi érdekes, hiszen közel egy éve nem is versenyez. Erre én igyekeztem megnyugtatni, az, hogy világbajnokságot és Európa-bajnokságot, és többszörös országos győztes, már önmagában is érdekes, és amit már nem vehetnek el tőle soha, de amúgy is van olyan dolog a mostani életében is, amiről érdemes beszélgetni. Ekkor még nem is sejtettem, hogy mennyire így van.

- Balázs, kezdjük a legvégén. Azt mondtad, közel egy éve nem szálltál ringbe. Remélem, nem hagytad abba a sportot.

- Szó sincs róla, csak tavaly májusban a felnőtt kick-box világkupán összeszedtem egy csúnya sérülést, ami miatt nem tudtam indulni az országos bajnokságon, így nem tudtam kvalifikálni magam a soron következő világversenyekre sem. Ezért a kihagyás. Persze továbbra is edzem magam. Itt az egyetemen például birkózni járok és most már lehetőség van arra, hogy ökölvívásra is járhassak, így mozgásban tudom tartani magam.

Vida Balázs, kick-box, Füzesgyarmat,  világbajnok, kick-box, Füzesgyarmat, Füzesgyarmat, 20170316
Balázs a világ tetején

- A junior korosztályban tudtommal minden lehetséges címet beszereztél, de benned maradt-e valami űr, valami érem, ami hiányzik?

- Azt hiszen, nincs semmi. Megnyertem az EB-t, a VB-t. Ezek a legfontosabbak.

- Felnőtt korosztályban hogy állsz, így, húsz év körül?

- Felnőtt országos bajnokságot már 16 évesen is nyertem, csak a nemzetközi eredmények hiányoztak. Most például azt a világkupát, amin megsérültem, sikerült megnyernek. Innsbruckban, egy nemzetközi kick-box tornán második lettem, a szlovák opent megnyertem, de még taekwondoban is megmérettem magam. A mezőhegyesen rendezett felnőtt országos bajnokságot sikerült megnyerni.

- Nem vagy semmi, de mi a helyzet az iskolával? Hogy érzed magad?

- Most vagyok első éves a Testnevelési Egyetemen, és tényleg jól érzem magam. Lehetőségem van az iskola keretein belül is edzeni, a haverokkal emellett eljárunk kondizgatni. A vicces az, hogy magától rakódnak rám az izmok, annak ellenére, hogy nem ez a célom. Amikor a legutóbbi világkupát megnyertem 87 kilóval mérlegeltek, és most 102 kg vagyok, és nincs rajtam fölösleg. De hát ez már ilyen.

Vida Balázs, kick-box, Füzesgyarmat,  világbajnok, kick-box, Füzesgyarmat, Füzesgyarmat, 20170316
Egy találat szügytájékon

- De azért a sport mellett van egy kis diákélet is?

- Nem sok. Csak nézem és hallom, hogy más egyetemisták mennyit buliznak, de nekem napi két-három edzés meg az iskola mellett nem igazán van erre időm. De hát nekem döntést kellett hoznom, és a sport mellett döntöttem. Persze, ha lehetőségem van, én is igyekszem szórakozni is egy kicsit, csak éppen a lehetőségből és az erre fordítható időből van kevés.

- És mi leszel, ha elvégezted az iskolát?

- Most testnevelő-edző szakon vagyok. Itt egy általános képzést kapunk, és három év után lehet szakosodni, hogy tanár vagy edző szeretne lenni az ember. Én akár tanárként is el tudnám képzelni magam, és a tanórák után edzéseket is lehetne tartani, de ez még messzire van.

- A sportban milyen célok lebegnek a szemed előtt?

- Amíg otthon voltam Füzesgyarmaton, addig megvolt a Hegyesi KBSE-ben az állandó edzéslehetőség a kick-boxban, de mivel csak hétvégenként járok haza, így itt kell, a fővárosban edzőt keresnem magamnak. A válogatott edzőjével már felvettem a kapcsolatot. A nyári felnőtt országos bajnokságra mindenképpen szeretnék felkészülni, és ott olyan helyezést elérni, hogy a brazíliai világbajnokságra kijuthassak. Aztán majd látjuk, hogy jönnek sorra a versenyek. Van még feladat és cél, amit el lehet érni.

Vida Balázs, kick-box, Füzesgyarmat,  világbajnok, kick-box, Füzesgyarmat, Füzesgyarmat, 20170316
Reméljük, Brazíliából is hasonló képpel térnek haza

Mi mindenesetre szurkolunk neki. Hajrá Balázs!