A probléma akkor vált igazán élessé, amikor a napokban híre ment a városban, hogy felmondott a 2. számú körzet köztiszteletben álló gyermekorvosa, dr. Sajti Edit. Így a három körzetből május 1-től már kettő lesz betöltetlen. A néhány évvel ezelőtt nyugállományba vonult dr. Tóth Sára körzetébe ugyanis azóta sem sikerült új orvost találni. Az ottani betegeket a Körösszögi Kistérség Szociális és Gyermekjóléti Intézményének közreműködésével, négy gyermekorvos bevonásával, helyettesítéssel oldják meg. Az önkormányzat azt ígéri, a második körzet megüresedése ellenére sem maradnak ellátatlanul a kis betegek.

Dr. Melis János, Dr. Melis János, Szarvas, 20170317
Dr. Melis János, Szarvas címzetes főjegyzője hangsúlyozta: a legfontosabb az, hogy egyetlen gyermek se maradjon ellátatlanul. Fotó: Lipták Judit

A szülők érthető aggodalommal figyelik a fejleményeket, s az elmúlt héten egy civil aláírásgyűjtés is indult, melynek célja az volt, hogy a probléma gyors orvoslását kérjék az önkormányzattól. Dr. Melis János címzetes főjegyző a mai sajtótájékoztatón elmondta: a helyi sajtóban és a közösségi oldalakon az elmúlt napokban a tények alapos ismeretének hiányában helyenként téves információk, „belemagyarázások” jelentek meg.

– Tény, hogy dr. Sajti Edit, a 2. sz. körzet gyermekorvosa az önkormányzatunkkal 2001-ben kötött szerződést április 30-i hatállyal felmondta. Jelezte egyúttal, hogy magánorvosi tevékenységet a továbbiakban is folytatni kíván Szarvason.  A doktornő egy jelentős gesztust is tett: amennyiben április 30-ig nem tudja eladni a praxisjogot, úgy azt térítésmentesen hajlandó átadni az önkormányzat részére – ismertette az előzményeket dr. Melis János.

Szarvas címzetes főjegyzője a rendkívüli ülésen született döntéssekkel kapcsolatban elmondta: a továbbiakban két szálon futnak majd az események. A legfontosabb alapelv az, hogy egyetlen gyermek se maradjon ellátás nélkül. Ennek érdekében a május 1-től megüresedő körzet betegeit a másik üres körzethez hasonlóan szintén helyettesítéssel, a kistérségi szociális és gyermekjóléti intézmény bevonásával, a Vasút u. 46-48. szám alatti rendelőben látják majd el. Az önkormányzat a biztonságos ellátás érdekében a helyettesítő orvosok jelenlegi óradíját hajlandó akár jelentősen meg is növelni.

– A hosszú távú megoldást természetesen az állandó gyermekorvosok jelenthetik. A cél érdekében a kötelező hirdetési felületeken kívül országos lapokban és más fórumokon is hirdetéseket adtunk fel, illetve külföldről esetlegesen ideköltöző orvosokat is keresünk. Vannak már érdeklődők: éppen a tegnapi napon jelentkezett egy gyermekorvos, akivel a jövő héten ülünk le tárgyalni. Az ország távolabbi részéből egy fiatal orvos-házaspár keresett meg bennünket, s bejelentkeztek Marosvásárhelyen végzett orvosok is – hangsúlyozta dr. Melis János. Hozzátette: a leendő gyermekorvosoknak térítésmentes praxisjogot, orvosi rendelőt, szolgálati lakást és 20 millió forint alatti árbevétel esetén adómentességet is felajánl az önkormányzat.

A tájékoztató végén a címzetes főjegyző felhívta a lakosság, a szülők figyelmét arra, hogy felelős magatartásukkal segítsék a gyermekorvosokat abban, hogy feladataikat nyugodt körülmények között tudják ellátni.