A szarvasi Árpád-közben lévő üzletbe lépve szebbnél-szebb menyasszonyi és koszorúslányruhák egész arzenálja fogad bennünket. És persze a mosolygós tulajdonos, Duboveczné Marika, akiről hamar kiderül, hogy nemcsak kölcsönadja a ruhakölteményeket, hanem egy részüket ő maga is varrja.

Marilyn ruhaszalon, Marilyn szalon, Dubovecz Mihályné, Szarvas
Duboveczné Marikát és lányát, Edinát a szalonban kaptuk lencsevégre (galéria)

– Régebben a Szirén Ruházati Szövetkezetben dolgoztam varrónőként. Eleinte csak ismerősöknek, barátoknak varrtam menyasszonyi és koszorúslány ruhákat, aztán úgy döntöttem, saját üzletet nyitok. A vállalkozást 2003-ban indítottam, akkor még másik helyszínen. Ide az Árpád-közbe két évvel ezelőtt, 2015-ben költöztem – meséli a szalon tulajdonosa.

Időközben bekukkant az üzletbe Marika lánya, Edina is. Kérdésünkre elárulja: szívesen segít édesanyjának a ruhák megtervezésében, később pedig át is szeretné majd venni tőle a vállalkozást.

Kicsit alaposabban szemügyre vesszük a kölcsönözhető menyasszonyi ruhákat, közben Marika és Edina arról mesélnek, milyen trendek érvényesülnek manapság ezen a téren. A menyasszonyok 99 százaléka hófehér ruhát keres, s még akkor sem szívesen mondanak le erről az elképzelésükről, ha például a szintén nagyon elegáns ekrü jobban áll nekik. A legtöbben szeretik a nagy szoknyás, széles abroncsos ruhákat.

Marilyn ruhaszalon, Marilyn szalon, Dubovecz Mihályné, Szarvas
A Marilyn Esküvői Ruhaszalonban bőven van miből választaniuk a menyasszonyoknak. (galéria)

– Sokan úgy jönnek be hozzám, hogy már előre kiválasztották az interneten, milyen ruhát szeretnének, esetleg fotót is hoznak magukkal. Az első találkozásnál mindig először leülünk beszélgetni, hogy jobban megismerjem az igényeket, elképzeléseket. Mivel sok száz menyasszonyt öltöztettem már, így van némi tapasztalatom abban, kihez milyen stílusú ruha illik, miben mutatna a legelőnyösebben. Sokszor végül valóban azt választják, amit én ajánlok nekik – mondja Marika. Edina pedig hozzáteszi: folyamatosan figyelemmel kísérik a hazai divatot, idén májusban pedig már Milánóba, a nemzetközi esküvői ruha kiállításra is elutaznak, hogy elhozzák a szarvasi menyasszonyoknak a nemzetközi trendeket.

Mint kiderül, a koszorúslány ruhák sem mentek ki a divatból. Akad olyan menyasszony, akinek Marilyn ruhaszalon, Marilyn szalon, Dubovecz Mihályné, Szarvas
Gyermek koszorúslányruha.
négy-öt koszorúslánya is van. Színben még mindig a rózsaszín viszi a pálmát, de divatos a mályva és a barack is. A kislányok inkább a fehérre szavaznak, mert így ők is egy kicsit menyasszonynak érezhetik magukat.

– Régebben abroncsosak voltak a gyermek koszorúslányruhák, de ma már jobban szeretik a térdközépig érő, lazább darabokat, mert azokban szabadabban tudnak szaladgálni – mondja Marika. A vitrinből közben előkerülnek a gyöngyből fűzött, tetszetős nyakláncok, karkötők, melyek szintén a tulajdonos keze munkáját dicsérik. Marika ugyanis szabad idejét szívesen tölti gyöngyfűzéssel, az elkészült ékszereket pedig a ruhákkal együtt kölcsönzi a menyasszonyoknak és a koszorúslányoknak.

Beszélgetés közben fény derül arra is, hogy a szarvasi menyasszonyok körében idén a május 27-i dátum a legvonzóbb, ekkor szeretnének a legtöbben oltár elé járulni. A Marilyn Esküvői Ruhaszalonban bőven van miből választaniuk. Természetesen vannak olyan hölgyek is, akik másutt találják meg a nagy naphoz illő ruhát, s ez fordítva is igaz: akad, aki más városból, messzebbről jön Szarvasra ruhát kölcsönözni.

Marilyn ruhaszalon, Marilyn szalon, Dubovecz Mihályné, Szarvas
A menyasszonyi ruhákhoz illő tetszetős ékszereket is Marika készíti. (galéria)

Az esküvők „szezonja” májustól szeptemberig tart, de Duboveczné Marika az év többi időszakában sem unatkozik. November-decemberben a szalagavatókhoz, februárban pedig a farsangi rendezvényekhez kölcsönöz ruhákat a fiatal lányoknak.

A Marilyn Esküvői Ruhaszalon kínálatát hamarosan a szélesebb közönség is megismerheti. Április 15-én ugyanis az ő ruháikat viselik majd a modellek a „Minden ami Szarvas” rendezvénysorozat keretében megtartandó VI. Rendezvény és Esküvő Kiállításon, melynek helyszínéül az Árpád Szálló díszterme szolgál.