Haász Ferenc elmondta, hogy nem önmagában a nagy hideg okozta a méhelhullást, hanem az, hogy tavaly elszaporodott az ázsiai varroa atka nevű kártevő, amely nagyon legyengítette a méhek immunrendszerét. Ráadásul a télen egy hasmenés-vírus is pusztított a  kaptárakban.

Hozzátette: tud olyan méhészről Békés településen, akinek 240 méhcsaládjából csak 20 maradt meg, és az országban vannak megyék, ahol a méhek 30 százaléka is elpusztult.

Csatári, méhész, megyejárás, méhészet, Csatári Sándor
A korai virágzású fajtáknál, a repcénél és az akácnál már nem lehet megfelelő gyorsasággal helyreállítani a termelő méhek állományát, így ott biztosan lesz hozamkiesés. Közepesnél jobb év e két fajtából még kimagaslóan jó termés esetén sem lehet - mondta. A szakember úgy vélte, a méhcsaládok a napraforgó virágzására lehetnek ismét teljes értékűek.

Haász Ferenc elmondta: az utóbbi években egyre többen és - a jövedelmezőség javítása érdekében - egyre több méhcsaláddal kezdtek méhészkedni, ám a méhlegelők nagysága nem nőtt. Néhány megyében az egy négyzetkilométerre eső méhcsalád-szám 16-18 (Békésben 14), miközben a hetvenes-nyolcvanas években ez a szám 4-5 volt. A mézelő növények méztermelő-kapacitása adott, ha több méhcsalád jut a területre, akkor az egy családra jutó hozam csökken - jegyezte meg.

Elmondta, hogy a kínai dömpingmézzel kapcsolatban több beadványt is eljuttattak az Európai Bizottsághoz, ám úgy számolnak, még 2-3 év, mire bármilyen intézkedés történhet Brüsszelben.
Lassan bővül az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által szorgalmazott uniós mézadatbank is, amellyel vissza lehetne szorítani a hamisított mézek bejutását az európai piacokra.

Békés megyében mintegy ezren foglalkoznak méhészkedéssel, a megyei egyesületnek 830 tagjaMéhek, méhek, Ismeretlen helyen
van. A méhcsaládok számát ősszel hetvenháromezerre becsülték.

Haász Ferenc a hír6.hu-nak kifejtette, hogy nem elég a 15-20 százalékos pusztulás, a megmaradt egyedek nagyjából hatoda meggyengült, így ők sem hadra foghatóak: a szokásos hét-nyolc léputca helyett átlagosan négy-öt maradt, a méhek fejlődése megcsúszott. A hosszú ideig tartó extrém hideg miatt a méhek 14-15 héten át nem tudtak kimozdulni a kaptárból, így abba ürítettek, ennek eredménye a hasmenés-vírus. Az atka ellen ugyan lehet védekezni, de ezt sok méhész nem tette meg az ősz folyamán, így bizonyos méhcsaládokat ez a kártevő is tizedelte. Arra a kérdésre, hogy milyen hatással lesz a pusztulás az idei akácméz mennyiségre, nem tudott pontos választ adni, de annyit elárult, hogy amennyiben az ideőjárási feltételek kedvezőek, a méheken nem múlik: akár jó-közepes termés is várható.

Szlávik-Orvos Mária, a Szlávik Méhészet méhésze jó hírekről számolt be: azt mondta, ők tíz százalékos pusztuláson belül maradtak, mely nem rosszabb bármely átlagos évnél. Köszönhető ez az odafigyelésnek, az egész éves atkagyérítésnek - és a szerencsének. Mindent összevetve férjével, Szlávik Györggyel együtt elégedettek, és bizakodva várják a tavaszt.