Belső- és külső védelmi gyakorlatot is tartottak a tegnap a társszervek Orosházán, a síküveggyár területén. A törvényi kötelezettségeknek eleget téve a cégnek, a hivatásos szerveknek és az önkormányzat dolgozóinak közös együttműködéssel kell évente egyszer végrehajtania a részgyakorlatot, három évente pedig a teljes gyakorlatot. A műveleteket megelőző előadásokon Dávid Zoltán, Orosháza város polgármestere személyesen vett részt.

Gyakorlat, gyakorlat, Orosháza
Kép: Domján Róbert

– Városvezetőként számomra a lakosság biztonságánál nem létezik fontosabb dolog. Örömmel tapasztalom minden egyes gyakorlaton, hogy az orosháziak nyugodtan hajthatják párnára a fejüket esténként, ugyanis a legjobb szakemberek vigyáznak ránk éjjel-nappal – tájékoztatott a polgármester.

Győző-Molnár Árpád, az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője kiemelte, a cél, hogy a szakemberek felmérjék a helyi sajátosságokat, és hogy szinten tartsák az állományok taktikai bevethetőségét. A nap műveleteit értékelték is.

– A gyakorlatot az elkészített felkészítési- és értékelési tervek szerint megfelelően hajtottuk végre. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság személyében Kiss András tűzoltó ezredes megfelelőre értékelte a gyakorlatot – tájékoztatott a tűzoltó főhadnagy.

A belső védelmi gyakorlat feltételezett helyzete szerint egy targoncán veszélyes gázt tartalmazó tartályt szállítottak, mely leborult, így a tartalma szivárogni kezdett. A mérges gáztól a targoncát vezető személy eszméletét vesztette, akit biztonsági ruhába öltözött dolgozók menekítettek ki. Közben létszámellenőrzéskor egy másik személy is hiányzott, akit már két tűzoltó jelenlétében kerestek meg a telephelyen, hogy biztonságos területre szállítsák. A belső védelmi gyakorlat zárásaként speciális eszközökkel szellőztetést hajtottak végre az üzem veszélyeztetett területén.

Gyakorlat, gyakorlat, Orosháza
Kép: Domján Róbert

Ezután következett a külső védelmi gyakorlat, melyet az Üveg-közben és a Juhász Gyula utcán hajtottak végre. A feltételezett helyzet szerint – melynek az előfordulási valószínűsége a rendkívül alacsony kategóriába tartozik – a Guardian Orosháza Kft. telephelyén egy 40 tonna bután gázt tartalmazó vasúti vagon lefejtése közben tömlőszakadás következett be. Ennek következtében a vasúti tartály kiürült és a fokozottan tűzveszélyes anyagból egy tócsa képződött, mely begyulladt. A robbanás után a butánfelhő a kedvezőtlen szélirány miatt a lakosság felé terelődött, így a veszélyességi övezetben található ingatlanokban elzárkózást rendeltek el.

A rendőrök hangosbemondó segítségével tájékoztatták a lakosságot az elzárkózásról, míg a közterület felügyelők az idén frissített közérthető tájékoztatókat helyezték el a postaládákban, melyek részletesen leírják, hogy mit kell tenni, ha hasonló esemény következne be a gyár telephelyén.