Első felvonás: átadják a József Attila utca vadiúj járda-kerékpárút kombóját.

Második felvonás: kiderül, hogy az nem is kerékpárút, csak a járda burkolata ilyen vicces, kétszínű. Ezzel párhuzamosan a rendőrség elkezdi figyelmeztetni, adott esetben büntetni a bicikliseket.

Harmadik felvonás (napjainkban): a kerékpárútnak használt nem kerékpárútból hivatalosan is kerékpárút lesz.

De még milyen pompás kerékpárút!

Tény, hogy maga az út rendben van, tudja ezt az a több ezer bicajos, aki évek óta, fittyet hányva a tilosra, nap mint nap erre teker. Amit azonban a Szent István téri kereszteződésben műveltek, nem megoldás.

Kerékpárút, bicikliút, Békéscsaba, 20170330
Padkán le, zebrán át

-          A téren kijelölt útvonal ívei rosszak, logiktátlanok, néhol leginkább egy akadálypályára emlékeztetve terelik a bicikliseket.

-          Az úttestre a padkán keresztül lehet lejutni, mely téli útviszonyok között rettentő veszélyes.

-          Az út a gyalogosátkelőn keresztül vezet, mellyel kapcsolatban Szarvas Péter Facebook oldalán érkezett is a kérdés: akkor ott kinek is van elsőbbsége – no comment.

-          A gyalogosok mit sem törődve a remekszép felfestésekkel, a jól megszokott, amúgy teljesen ésszerű útvonalon közlekednek továbbra is, a kerékpárosok pedig szorgalmasan kerülgetik őket – vagy nem a kijelölt úton haladnak.

Szerda délután egy tízéves forma kisfiú, míg fagyiját nyalta, figyelte a kaotikus állapotokat, és megjegyezte: kb. ugyanaz van, mint eddig, csak felfestették ezt a sok ronda sárga biciklit az útra. Egy közelben dolgozó hölgy is arról számolt be, hogy tízből hét-nyolc bicajos ugyanúgy, ugyanarra hajt, mint eddig, nem törődve piktogrammal meg korláttal. Nyugdíjasok egy csoportja pedig leszállt a biciklikről, és megállva az út szélén próbálták kitalálni, kinek is lett most jobb. Gesztusaikból úgy tűnt, nem jöttek rá.

Kerékpárút, bicikliút, Békéscsaba, 20170330
Ha a gyalogosokat leküzdöttük, jöhet az oszlopkerülgetés bónuszpontokért

Eljuttattuk kérdéseinket az illetékesekhez az úttal és a megváltozott forgalmi renddel kapcsolatban, ám azokra csak egy hivatalos közleményt kaptunk válaszként, az alábbiakban közöljük:

„A Polgármester Hivatal szakemberei az alábbi tájékoztatást adták a József Attila utcai kerékpárút kapcsán:

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata 2011 évben DAOP-3.1.1/B-11-0007 szám alatt támogatást nyert az Árpád sor, Derkovits sor, József Attila utca, Luther utca felújítására.

A felújítás kapcsán a József Attila utcán az utca burkolat felújításával együtt 3,5 m széles járda épült. A beruházást 2012-ben fejeztük be, a befejezés óta eltelt időben a KIEPR-2009-0003/DARFT projekt számú támogatás igénybe vételével elkészült a belváros köztereinek revitalizációja is.

2016. május 10-én és május 18-án keresztmetszeti forgalomszámlálást végeztettünk a József Attila utcában. A forgalomszámlálás szerint a 24 órás kerékpáros forgalom 3.322 és 3.355 fő, a gyalogos forgalom 2.390 és 2.842 fő. Ezen adatok alapján célszerű újra gondolni az utca forgalom szervezését.

A kerékpárforgalmi létesítmények tervezéséről szóló e-ÚT 03.04.11 Útügyi Műszaki Előírás szerint a rendelkezésre álló 3,5 m szélesség megfelelő a jelentősebb gyalogos forgalommal rendelkező elválasztás nélküli gyalog és kétirányú kerékpárút számára.

A pályázatban azonban 3,5 m szélességű gyalogos járda van megnevezve, a forgalom szervezése, táblásítás is ennek megfelelően készült el.

Jelenleg a József Attila utca egyirányú utca, a felmérések alapján a kerékpáros forgalom mindkét irányban közel hasonló, azonban a közúti forgalommal szembeni kerékpáros forgalom azonban csak szabálytalan módon, a széles járdán vagy szemben a közúti forgalommal zajlik. Ez a helyzet, jelentős balesetveszéllyel jár, valamint ellentétes a közlekedési szabályokkal is.

A tervezési feladat 1. részében a Szent István téren a gépjárműforgalomra kijelölt sávban az Andrássy úti kerékpárúttól a József Attila utcáig kerékpáros nyom kijelölése a tervezési feladat a kerékpáros forgalom irányítása céljára.

A József Attila utcában a Szent István térnél a piros térkő burkolat végén a kerékpáros forgalmat az aszfalt burkolatra kívánjuk kivezetni a forgalom elől elzárt területen keresztül a gyalogátkelőig, az ehhez szükséges forgalomtechnikai beavatkozások megtervezése a feladat. A József Attila utca járda burkolaton fizikai akadály telepítését kívánjuk a kerékpáros közlekedés megakadályozására. A közlekedési táblákat ennek megfelelően kérjük módosítani. A József Attila utca Derkovits sori végén a kerékpárút végét kell közlekedési táblával jelezni.

A tervezési feladat 2. részében a Derkovits soron a József Attila utcai kereszteződésben szabályos 3 m szélességű kijelölt gyalogátkelőt kérünk a szükséges járda kapcsolatok megtervezésével. A gyalogátkelő megfelelő megvilágításának megoldása is a tervező feladata.

Az Árpád soron a Deák utcai kereszteződésben szabályos 3 m szélességű kijelölt gyalogátkelőt kérünk a szükséges járda kapcsolatok megtervezésével. A gyalogátkelő megfelelő megvilágításának megoldása is a tervező feladata.”

Kerékpárút, bicikliút, Békéscsaba, 20170330
- Te, ezeket a sárga izéket mikor festették ide? És mik ezek egyáltalán?
- Mit tudom én, de menjünk már, mert elkésünk matekról!

A témával kapcsolatban ön is elmondhatja véleményét, melyet név nélkül, de moderálás után teszünk közzé.