A mai nap egy rendezvénysorozat nyitónapja – kezdte Toldi Balázs –, amelyet egybekötöttünk két könyvbemutatóval és két, Gyoma történelméről szóló előadással. Körülbelül egy évvel ezelőtt hívta fel a figyelmünket a Bethlen Alapítvány és a Bethlen Nyugdíjasok Közössége, hogy 2017-ben lesz Gyoma újratelepítésének a 300. évfordulója. A korabeli írásokban egyébként az újratelepítés napját 1717. október 8-aként jelölik meg.

Az egyik, a 300 esztendős évfordulóra kiadott kötet (Gyoma múltjáról, jelen időben) Cs. Szabó István helytörténész nevéhez fűződik, illetve az ő munkáját Babos László és Gubucz József segítette. Míg a másikban (Ki kicsoda Gyomaendrődön?) pedig két baráti kör: az Endrődiek Baráti Köre Egyesület és a Gyomai Szülőföld Baráti Kör tagjainak volt elévülhetetlen szerepe – munkájukat viszont a Határ Győző Városi Könyvtár kollektívája támogatták.

Gyoma300: Toldi Balázs és Cs. Szabó István, gyoma300, Gyomaendrőd, 20170331
Toldi Balázs (b) és Cs. Szabó István a program előtti sajtótájékoztatón

A Gyoma 300 éves programfüzérrel

kapcsolatban megemlítette, a következő rendezvény, az Ásványkiállítás április 22-én lesz a Körös Látogatóközpontban; április 29-én rajtol a háromnapos Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál; május 12-én a Rózsahegyi Napok, június 12-én a Kis Bálint Napok zajlanak.

Toldi Balázs szerint a rendezvénysorozat legszínesebb része az augusztus 18-án kezdődő, négynapos Gyomaendrődiek Világtalálkozója lesz, melynek része a Nemzetközi Halfőző Színe-java Gálaműsor, a Könyvtár és Múzeumok Éjszakája és a Főtéri Sokadalom.

Gyoma300, gyoma300, Gyomaendrőd, 20170331
Még pótszékekre is szükség volt

Szeptember 8-án Gyomaendrőd

megkapja a vitézi városi címet, ugyanis a településen megannyi 1. és 2. világháborús vitézi ranggal kitüntetett hős élt, illetve él ma is, mivel a rang örökölhető. Nem mellesleg, tavaly a Vitézi Rend elfogadta, hogy Gyomaendrőd vitézi város lehessen.

A terveink közt szerepel – folytatatta –, hogy október 8-án átadjuk a mai Wodiáner Albert tér átalakított változatát, az Emlékteret. Az éves programfüzér október 23-án, egy ünnepi képviselőtestületi üléssel zárul.