Két dolgot újra megtanultam március 31-én, pénteken este Csökmőn. Az egyik, hogy a zene valóban mindenek fölött áll, és utat talál a legtávolabbi lelkek között is. A másik, hogy soha nem késő gyereknek lenni.

„Isten játékai vagyunk, és az van hozzá legközelebb, aki játszik.” – írja Hamvas Béla a Paidokratia című művében. Mi is megérezhettük ezt a közelséget, amikor Gryllus Vilmos, a Tücsökzenekar és a füzesgyarmati gyerekkórus közös előadását hallgattuk, sőt, együtt énekeltünk velük. Furcsa mód, most mi, felnőttek éreztük magunkat kicsit sutának és felkészületlennek, mert bizony a csökmői Faluház széksorai között ülő gyerekek kívülről fújták Gryllus Vilmos dalait, míg mi némi idő elteltével tudtunk bekapcsolódni. Szerencsére mind a művész, mind a gyerekek türelmesek voltak velünk, mert tudták, megéri a várakozás: hamarosan újra mi is gyerekek leszünk. És így is lett. Leszakadtak a láncok, eltűntek a gondok, elillant a stressz, és már együtt kántáltuk a kicsikkel, hogy sárga, fekete, sárga, fekete, meg hogy jön a tigris, jön a tigris.

Csökmő, Tücsökzenekar, Gryllus Vilmos, Fúvós, koncert, Csökmő, 20170331
Gryllus Vilmos és Gál István
Gryllus Vilmos Gál István karnagy meghívására érkezett Csökmőre, hogy részese legyen a Csökmői Tücsökzenekar tíz éves fennállása alkalmából szervezett koncertjének. A Kossuth-díjas művész nagy örömmel tett eleget a felkérésnek, miután megtudta, hogy a zenekar repertoárján számos dala is szerepel.

A három részből álló műsor a Tücsökzenekar koncertjével kezdődött, majd Gryllus Vilmos szórakoztatta a Faluház közönségét a gitár és gordonka kísérettel előadott dalaival. A koncert záró harmadában valódi örömzenének lehettek tanúi a Csökmőről és a környező településekről érkezett nézők. Gryllus Vilmos Maszkabál című nagylemezéről adtak elő jó néhány dalt maga a szerző, a Tücsökzenekar és az a 24 tagú kórus, amely a csökmői iskolások és a füzesgyarmati Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóiból szerveződött erre az alkalomra.

Csökmő, Tücsökzenekar, Gryllus Vilmos, Fúvós, koncert, Csökmő, 20170331
Tücskök, dalos madárkák és a tigris

A koncert végén az év zenésze díjat is átadták. Idén Korcsok András vehette át Gryllus Vilmostól és Gál Istvántól, a Tücsökzenekar vezetőjétől. A díjazott meghatott zavarán és a szülők örömén látszott, hogy fontos ez a díj, és mennyire megtisztelő annak a számára, aki kapja.

A koncert során a gyerekek önfeledt hangulata átragadt ránk, felnőttekre is, és együtt énekeltünk velük a pocsolyában élő állatokról, a katicabogárról és természetesen a már sokat emlegetett tigrisről.

Csökmő, Tücsökzenekar, Gryllus Vilmos, Fúvós, koncert, Csökmő, 20170331
Az egyik fellépő dedikál a másiknak
A hangverseny után Gryllus Vilmos a Faluház előterében dedikálta lemezeit az érdeklődőknek, akik szép számmal sorakoztak fel, hogy kapjanak a művész alkotásaiból, és hogy elvihessenek egy kis kézzelfogható emléket is magukkal a csodálatos estéről. Még olyanok besorakoztak, akik néhány perce még együtt álltak a Kossuth-díjas művésszel a világot jelentő deszkákon, és együtt énekelték vele a Maszkabál slágereit, amelyet Gál István hangszerelt meg erre az eseményre.

A csökmőiek és a füzesgyarmatiak együttműködésére hamarosan újabb példát is láthat a nagyérdemű, ugyanis Gál István is közreműködik a Sárréti Hökkentők legújabb produkciójában. Itt azonban tigris helyett oroszlán érkezik Füzesgyarmatra.