Iskolánk Erdély egyik legnagyobb múltú iskolájával – a Bethlen Gábor Kollégiummal – pályázott közösen, immár harmadik alkalommal. A programban mindkét iskolából 25 diák és 3 pedagógus vett részt.

A tanulók mindkét utazás alkalmával készítettek egy-egy leporellót - Szarvas, illetve Nagyenyed környékének nevezetességiről és panzióiról -, melyet mindkét iskola diákjai hasznosíthatnak tanulmányaik során.

Határtalanul, gyszc
Mix: gyszc.hu

A tanulók mindkét utazás alkalmával készítettek egy-egy leporellót - Szarvas, illetve Nagyenyed környékének nevezetességiről és panzióiról -, melyet mindkét iskola diákjai hasznosíthatnak tanulmányaik során.

Az első utazás alkalmával a szarvasi diákok látogattak Nagyenyedre 2016 novemberében. Idén március 20-a és 24-e között a nagyenyedi diákok jöttek Szarvasra. A kirándulás alatt igyekeztünk megismertetni vendégeinkkel Szarvas és környékének nevezetességeit, népszokásait, ételeit. A Bethlen Gábor Kollégium pedagógusait és diákjait még Babák Mihály polgármester úr is fogadta, aki szívesen mesélt Szarvas múltjáról és jövőjéről.

A Pljesovszki-tanyán savanyú krumplilevest főztünk és lángost sütöttünk közösen. Ezüstszőlőben, a Cséke-tanyán kenyérlángost kóstoltak, és az eredeti környezetben nézhették meg a diákok a régi használati tárgyakat. Végül pónifogatozással zárult a program. Frankó Pál két szálláshelyet is mutatott nekünk: a Frankó-tanyát és egy Körös-parti nyaralót, majd mesélt a vendéglátás szépségeiről és nehézségeiről.

A szakmai programok között szerepelt a Kondorosi Csárda megtekintése, Szarvas és Békéscsaba nevezetességeinek felkeresése is. Az enyediek a Mokka Delicates Bistroban kávé és capuccino különlegességeket is készíthettek, melyet aztán el is fogyasztottak.
A szakmai munka mellett természetesen a pihenésre, szórakozásra is jutott idő. A két iskola diákjai fociztak, meglátogatták a Szarvasi Szent Klára Gyógyfürdőt, a Mini Magyarország Makettparkot. Az enyedi diákok számára feledhetetlen élményt jelentett, hogy egy magyar moziban egy magyar filmet – a Kincsem című új alkotást – nézhettek meg MAGYARUL. Románia magyarlakta területein a mozikban nem láthatnak magyar nyelvű filmeket.

Utolsó estére a vacsorát – töltött káposztát – a diákok közösen készítették el, majd egy vidám vetélkedővel zártuk a programot. Az öt nap alatt természetesen megvalósult a projekt célkitűzése és elkészült egy leporelló Szarvas és környékének nevezetességeiről, melyet mindkét iskola diákjai örömmel lapozgattak. A nagyenyediek kirándulását az egész város szívén viselte és támogatta.

Köszönjük a támogatók segítségét:
 Urbancsokné Pljesovszki Ildikó
 Frankó Pál
 Cséke Györgyné
 Szarvasi Szent Klára Gyógyfürdő
 Mokka Delicates Bistro
 Kondorosi Csárda
 Mini-Magyarország Makettpark
 Cervinus Teatrum

Kita Erzsébet
programkoordinátor