A zsűrizés közben Bora Imre fesztiváligazgató elmondta, óriási sikernek könyveli el, hogy idén 715 minta érkezett, a tavalyi 320-hoz képest.

Bora Imre, Békéscsaba
Bora Imre és a zsűrizés
Hozzáfűzte, azonfelül a kereskedelmi főzdéknek is meghirdették a versenyt: 17 főzde 158 mintával nevezett, az összes többi pedig a bér- és magánfőzők termékei.

Érdemes volt a párlatverseny

határait nemzetközisíteni – folytatta –, ugyanis Erdélyből, Vajdaságból és Felvidékről összesen 32 minta érkezett.

A mi a titka annak, hogy rohamosan nő hazánkban a pálinkafogyasztás?, kérdésemre elmondta, egyrészt több éves komoly, hazai marketing áll mögötte, hungarikummá minősítették, továbbá jót tett neki a törvényszabályozás – miszerint otthonodban a saját gyümölcsödből készíthetsz italt, ráadásul mindenki a sajátjára esküszik.

***

Az érzékszervi zsűri 24 főből áll, tagjait a Pálinka Nemzeti Tanács listájának figyelembevételével állították össze. A zsűri elnöke: dr. Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kinga.

A zsűri számítógéppel bírál, 4×5 pontos bírálati rendszerben, ahol pontozzák a tisztaságot, karaktert, szájérzetet és az utóérzetet, harmóniát.

Pálinka zsűrizés, pálinka, Békéscsaba, 20170406
Mi szem-szájnak ingere... (galéria)

A verseny során az alábbi fődíjak kerülnek meghatározásra:

• Legjobb Versenyminta
• Legjobb Magánfőzött Párlat
• Legeredményesebb Magánfőző
• Legjobb Bérfőzetett Párlat
• Legeredményesebb Bérfőzető
• Legeredményesebb Bérfőzde
• Brillante – 2017 legjobb kereskedelmi pálinkája
• Brillante – 2017 legjobb kereskedelmi főzde

Természetesen bronz, ezüst, arany és champion minősítések is gazdára kerülnek.
Az odaítélt nagydíjak, címek mellé ajándékok, szponzori felajánlások, ajándékcsomagok kapcsolódnak.

Pálinka zsűrizés, pálinkafesztivál, Békéscsaba, 20170406
Fabulya Attila akcióban (galéria)
A résztvevők a versenyen

elért eredményüknek megfelelően a szervezőtől névre szóló oklevelet, érmeket és lehetséges szponzoroktól ajándékot kaphatnak.

A Bérfőzetők és Magánfőzők Versenye csaknem megduplázta a tavalyi számot, mindösszesen 557 minta érkezett Magyarország szinte minden részéről, nagyobb városokból és kisebb településekről is, mint például Budapest, Nagykanizsa, Jászberény, Dömsöd, Kisújszállás, Miskolc, de érkeztek minták határon túlról is: Szerbiából (14 minta), Szlovákiából (9 minta), Romániából (7 minta). Volt, aki egy mintával nevezett, de olyan is akadt, aki több mint 20 fajta párlatot nevezett a megmérettetésre.

Ha jobban részletezni akarjuk, akkor a bérfőzetők között 78 db regisztrált versenyző van, mindösszesen 314 mintával. Magánfőző 54 fő regisztrált, 243 darab mintával.

Nagy Árpád - Árpád Pálinka, Nagy Árpád, Békéscsaba, 20170406
(Dr.) Nagy Árpád
A szervezők idén is megrendezik a kereskedelmi főzdék versenye, 17 vállalkozás érezte fontosnak, hogy megmérettesse pálinkáit ezen a versenyen. Összesen 158 mintát neveztek be.

Békés Megye Pálinkáját is keresik a szervezők és a Békés Megyei Önkormányzat közösen, amelyre hat megyei pálinkagyártó regisztrált, összesen 28 mintával. A megye pálinkája cím birtokosától a megyei önkormányzat egy éven keresztül vásárol pálinkát, protokoll célokra.

Emellett, mivel 2017 a szilva éve, a nevező kereskedelmi főzdék legjobb szilvapálinkáiból is összeállítanak, ugyancsak ajándékozási céllal, egy csomagot. Az önkormányzat a versengés során két különdíjat is felajánlott a Bérfőzetők és Magánfőzők Versenyére: Békés megye legjobb bérfőzetője és a megye legjobb magánfőzője címet is elismerik.

Az ünnepélyes eredményhirdetés a kereskedelmi versenyben résztvevőknek Gyulán, a Városháza Dísztermében lesz 2017. április 29-én 13:30 órától. A bérfőzetők és magánfőzők a Gyulai Pálinkafesztivál nagyszínpadán április 29-én 16.30 órától lesznek kihirdetve, természetesen mindkét esetben a lehető legnagyobb országos és nemzetközi sajtónyilvánossággal.