Takács Árpád főigazgató a Békés Megyei Kormányhivatal 2017. évi első negyedéves működéséről beszélt. Elmondta, hogy a 2017-es év rengeteg jogszabályi változást hozott a hivatal életébe, melynek egy része az ott dolgozókat, másik része pedig az állampolgárokat érinti.

Fontos változás az állami szervezetrendszer ésszerűsítése, a járási hivatalok megerősítése, hatékonyságuk növelése. Számokban ez például azt jelenti, hogy míg tavaly tíz, addig idén már csak hét főosztály működik a hivatalban. Jelenti azt is, hogy hétszáznál is több hatáskör került át a járási hivatalokhoz, így már ezernégyszáznál is több ügyet tudunk a közigazgatás zászlóshajóinál: kormányablakokban valamint a járási hivatalokban elintézni.

Kormányhivatal, dr. takács árpád, Dr. Rákóczi Attila, Békéscsaba, 20170410
Dr. Takács Árpád (b) és Dr. Rákóczi Attila
A rezsicsökkentés második ütemének köszönhetően tizenöt a magánszemélyeket és öt a vállalkozókat érintő illeték csökkent vagy szűnt meg teljesen. Ilyen többek között a 65 évnél idősebbek ingyenes útlevél kiváltása, melynek hatására márciusban hatvan százalékkal nőtt az igénylők száma.

És még egy szám, mely többet mond ezer szónál: az ügyfél-elégedettség 83-94 százalék között mozog, vagyis a kormányablakban ülő ügyintézők igen jól végzik munkájukat.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály főosztályvezetője a 2017. évi egységes kérelmek beadásáról tájékoztatott. 15 ezer gazdálkodó összesen mintegy 440 ezer hektár területre igényel támogatást, a kormányhivatal pedig mindent elkövet, hogy a gazdálkodók megkapják a megfelelő tájékoztatást.

Az országos ötezer milliárd forintnyi pályázható összegből megyénkre 450-500 milliárd forint jut, az egységes kérelem lényege pedig az, hogy egy benyújtással több, a tavalyi 32 helyett idén összesen már 40 különböző jogcímen lehet pályázni

A pályázatokat „büntetlenül” 2017. május 15-ig lehet benyújtani, a később (de legkésőbb június 9-ig) benyújtott pályázatok esetében napi egy százalékkal csökken a támogatás mértéke. Fontos tudni, hogy pályázni kizárólag elektronikus úton lehet, és különös figyelmet kell szentelni a kötelezően benyújtandó mellékleteknek, hiszen ezek hiányában nem fogadják el a pályázatot.

A főosztályvezető hangsúlyozta: a nyitott főosztály elve alapján igyekeznek mindenkinek segíteni, hogy ne egy hibás, hiányos, elrontott pályázaton múljon a siker, így a megerősített ügyfélszolgálatok mellett 2017. április 19-én tájékoztató előadást tartanak, melyen bemutatják az egységes kérelem felületét és tisztázzák a felmerülő kérdéseket. A tájékoztatón való részvétel regisztrációhoz kötött, melynek határideje április 13.