Alcímként azt is írhattam volna, hogy „41:41”, ugyanis az Izsó Gábor ötletéből született, és a Békés Város Önkormányzata és a Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális Sport és Turisztikai Központ által kiírt „Beépített kellékek” címet viselő pályázat győztes darabját a negyvenegyedik Békés-tarhosi Zenei Napok keretében fogják bemutatni, és éppen negyvenegy pályamű érkezett be az ország legkülönbözőbb részeiből, sőt, még a határon túlról is.

Békés város ünnepi testületi ülés, pályázat, Békés város, színdarab, Békés, 20170413
Kecskeméti Gábor a Kecskeméti Gáborban
A pályázaton előnyben részesültek azok a darabok, amelyek úgy íródtak, hogy a kulturális központ aulája által adott lehetőségeket, árkádokat, függőfolyosókat és berendezési tárgyakat felhasználták a darabjukhoz, illetve akik a Kodály-évre való tekintettel Kodály Zoltánról is megemlékeztek valamilyen formában a dráma megírásakor.

A három tagú zsűri, Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ vezetője és Kovács Edit a Jókai Színház művésze a legkülönbözőbb műfajú és terjedelmű művekkel találkozhatott, és már a beérkezett színdarabok mennyisége miatt sem lehetett könnyű dolguk.

A döntés azonban határidőre megszületett. A győztes pályamű Gazdag Sándor: Madzagfalva harangja című darabja  lett, amelyet nyáron mutatnak majd be. Különdíjak is kiosztásra kerültek, így a Békéscsabai Jókai Színház különdíját Dobos Istvánné Szabó Szilvia vehette át Rejtély mesevilágban című darabjáért, a Csabagyöngye Kulturális Központ díját Mihácsi Bettina: Madách örökéül-korunk hajnala című műve kapta, míg a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ különdíját Kalmár Tiborné: Szerepcsere című színműve nyerte el.

A díjakat április 13-án vehették át a nyertesek annak az ünnepi képviselő-testületi ülésnek a keretében, amelyet abból az apropóból tartottak meg a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ színháztermében, hogy Békés 44 éve emelkedett újra városi rangra.

A fényes külsőségek között megtartott ünnepséget Izsó Gábor polgármester nyitotta meg köszöntőjével, majd a Békéscsabai Színistúdió növendékei, kiegészülve a békési Zsombok Rékával, lepték meg a jelenlévőket egy színvonalas és szórakoztató műsorral.

Békés város ünnepi testületi ülés, Békés város, színdarab, Békés, 20170413
Szegfű Katalin, az gyik díjazott. (Galéria)
Ezek után következtek a díjátadások. Először a város diákpolgármesterét iktatták be ünnepélyes körülmények között, a város polgárai előtt. A beiktatás pikantériája az volt, hogy az újdonsült polgármestert épp úgy Kecskeméti Gábornak hívják, mint a beiktatásnak helyet adó intézményt.

Mindezeket követően jöttek a város kitüntetettjei. Először a katasztrófavédelem területén végzett áldozatos munkájáért Csarnai Mihály vehette át az elismerést, majd következtek a sportolók, Fekécs Sámuel súlyemelő, Koma Dániel kosárlabdázó és Laczó Dániel kenus, akik az edzőikkel együtt vehették át kitüntetéseiket Izsó Gábor polgármestertől.

A „Civiliek a városért-díjat” a helyi Polgárőrség nevében Gyarmati Sándor vette át, majd következtek a Békés Városért-díj kitüntetettjei: Miklós Lajos mérnök, Szegfű Katalin újságíró és Takács János, aki a kosárlabda területén alkotott maradandót.

Békés város ünnepi testületi ülés, pályázat, Békés város, színdarab, Békés, 20170413
Sebestyénné Farkas Ilona díszpolgár (Galéria)
A város legmagasabb kitüntetését, a Békés Város Díszpolgára-díjat idén Sebestyénné Farkas Ilona vehette át, aki a népzene és a népzene oktatása területén hagyott nyomot nem csupán Békés város, hanem – bátran mondhatjuk – az egész ország életében. Kijelenthetjük, méltó helyre került az elismerés. A most leismert díszpolgár leányával, Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekessel, előadóművésszel érkezett az eseményre.

A rendezvény záró szakaszában léptek föl a színpadra a „Beépített kellékek” pályázat résztvevő és díjazottjai, hiszen senki sem távozott üres kézzel, mivel a díjban nem részesülők is gazdagabbak lettek egy emlékplakettel és egy emléklappal. Emellett némi tapasztalatot is gyűjthettek, gyűjthettünk, hiszen az eseményt megelőzően a zsűri tagjaitól Seregi Zoltántól és Szente Bélától kaphattak megfontolandó tanácsokat a későbbi írói pályafutásukhoz és a jövőben születendő műveikhez. (A többes szám első személy azért van, mert jómagam is beadtam egy színdarab-féleséget a pályázatra, és kaptam én is néhány jó tanácsot, amit igyekszem megfontolni és alkalmazni.)

A rendezvény végén a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar kíséretével elénekeltük a Szózatot, majd egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött állófogadás következett.