Verőfényes napsütésben gördülünk be a helyenként kissé zötyögős bekötőúton az örménykúti polgármesteri hivatal elé. Odabent Szakács Jánosné, a település első embere vár bennünket, s rövid beszélgetés után azt javasolja, járjuk be együtt a falut, nézzük meg, honnan hová tartanak.

Szakács Jánosné, örménykút, Szakács Jánosné, Örménykút
Szakács Jánosnéval, Örménykút poldármesterével jártuk be a települést. Fotók: Bencsik Ádám. (Galéria)

Mielőtt azonban elindulnánk, szót ejtünk arról az idestova 15 esztendőről, amióta polgármesterként irányítja a község életét. Mint mondja, sok minden történt ez idő alatt: az Örménykút, örménykút, Örménykút
A polgármesteri hivatal épülete.
utcák mindkét oldalán kiépültek a járdák, közvilágítást és ivóvízvezetéket, továbbá autóval is járható utat kaptak a tanyasorok. Új játszóteret létesítettek és kiépítették a szélessávú internetet. A községi konyha előtti téren színpaddal, kültéri kemencével, fabútorokkal ellátott rendezvényteret alakítottak ki.

Felújították az orvosi rendelőt és a polgármesteri hivatalt, saját fenntartású falugondnoki szolgálatot hoztak létre. Szintén felújították és új funkcióval látták el az egykori iskola termeit. A kisdiákokat naponta hozzák-viszik autóbusszal Csabacsűdre, az óvodások viszont helyben, Örménykúton vannak.

Örménykút, örménykút, Örménykút
A rendezvénytér, itt tartják majd a falunapot is április 22-én. (Galéria)

Hamar kiderül, hogy a polgármester az utóbbi idők beruházásai közül a faluház kialakítására a legbüszkébb. Itt is alaposan körülnézünk majd, mondja, de előbb arról beszél, hogy a település lakóinak jelentős része a mezőgazdaságból él, az őstermelők száma megközelíti az Örménykút, örménykút, Örménykút
A Komlovszky-tanyából kialakított faluház.
ötvenet. A legnagyobb munkáltató a Szarvasi Mozzarella Kft., de sokan dolgoznak a Szarvasi Agrár Zrt. itteni telephelyén, az Örménykúti Petőfi Kft-nél és a Nagyrét Farm Kft-nél is. A munkanélküliség náluk nem jellemző, jelenleg 13 közmunkásuk van. Sokan a szomszédos településekről is Örménykútra járnak dolgozni, köszönhetően a nagyobb munkáltatóknak, elsősorban a Szarvasi Mozzarella Kft-nek.

A beszélgetés után falujárásra indulunk. Első állomásunk a községi konyha melletti rendezvénytér, ahol már készítik a terepet az április 22-i falunapra. Egy kistraktor serényen nyírja a füvet, a polgármester pedig arról mesél, hogy idén is sok lesz a fellépő a színpadon, s természetesen átadják majd az „Örménykút Községért” és az „Örménykút Szlovákságáért” kitüntető díjakat is. Vetünk egy pillantást a szomszédos orvosi rendelőre, majd utunk a Komlovszky-tanyából kialakított faluházba vezet.

Örménykút, örménykút, Örménykút
Épül a kültéri kemence a faluház udvarán. (Galéria)

A település szélén fekvő tanya tágas udvarán javában dolgoznak a munkások: készül a kültéri kemence, amelyben kapusznyíka és tvarozsnyíka sül majd a falunapon. A Örménykút, örménykút, Örménykút
Kiváncsi libák a jószágudvarban.
jószágudvarban tyúkok kapirgálnak, kacsák sietnek kíváncsian felénk, s Jockey, a póniló is eltűri a simogatásunkat. Az ólakban kecskék és juhok mozgolódnak, a néhány napja született kisbárány pedig éppen azon mesterkedik, hogy minél hamarább anyatejhez jusson.

– Húszmillió forintos beruházással, önerőből és közmunkával alakítottuk ki ezt a faluházat 2015-2016-ban – mondja a polgármester, miközben sorra bekukkantunk a kívül-belül szépen felújított tanyába. Vannak itt vendégszobák, ahol el tudják szállásolni a szlovákiai testvértelepülésről, Somodiból érkező látogatókat, illetve a különböző gyermektáborokban résztvevő fiatalokat. Itt rendezték be a szlovák tájházat is, melynek kiállítási tárgyait nagy lelkesedéssel gyűjtötték össze és ajánlották fel a falu lakói.

Benézünk a konyhába és a kamrába. Utóbbiban ott lógnak a kolbászok, melyeket a téli,Örménykút, tájház, Örménykút,tájház, Örménykút
A szlovák tájház. (Galéria)
közös disznótorok idején készítettek, s a helyi rendezvényeken, közösen fogyasztanak majd el. Időközben begördül az udvarra a színes kistraktor is, amelyet (pótkocsival együtt) a közelmúltban, a Start-program keretében szerzett be az önkormányzat.

A Komlovszky-tanyából ismét a falu közepébe indulunk. Egy pillanatra bekukkantunk az óvodába, majd megállunk az egykori iskolaépület előtt, ahol éppen végéhez közeledik a piaci árusítás. Elköszönünk a polgármestertől, de maradunk még Örménykúton, mivel randevút beszéltünk meg Sárkány Mihállyal, a Petőfi Kft. ügyvezetőjével. Erről a találkozásról azonban már holnapi írásunkban olvashatnak.

Örménykút, óvodások, örménykúti óvoda, Örménykút
És akiké a jövő: kisgyermekek az örménykúti óvodában. (Galéria)