Recskiné Bunzel Lívia fodrászmester megosztó alakja a városnak. Sokan irigylik, de szerencsére még többen szeretik és ismerik el munkáját. Azt, hogy minden bizonnyal a megyeszékhely legismertebb arca szakmájának, egyrészt annak köszönhető, hogy jókor és jó helyen indította el válallkozását, de az is biztos, hogy a kezdetektől folyamatosan megdolgozik a sikerért.

A Lívia Fodrászszalon nemrég ünnepelte 15. születésnapját, ráadásként szeptemberben megduplázódott a szalonok száma: Lívia új üzletet, egy szépségszalont nyitott a Bartók Béla úton.

Recskiné Bunzel Lívia, Lívia Fodrász- és Szépségszalon, Békéscsaba
Fogalom (galéria)

- Zsúfolttá váltunk. Nehezen tudtuk beosztani a vendégeket, amikor pedig mindenki dolgozott, heten-nyolcan is kerülgettük egymást a szalonban. És mivel férjemmel gyermeket szeretnénk, a praktikus mellett az egészségügyi szempontokat is figyelembe véve úgy döntöttünk, egy új üzlet a legjobb megoldás. Így egyszerre oldódik meg a helykérdés és számomra is nyugodt, vegyszermentes környezetet tudtunk teremteni.

Lívia azonban nincs egyedül az új szalonban sem. Dombóvári Edina sminkes és sminktetoválóval osztoznak a helyiségeken és alkalmanként bizonyos kezelésekre átadják a terepet munkatársaiknak is: itt készül például a tartós hajegyenesítés, de továbbképzések és szalontréningek helyéül is szolgál.

Hogy mi a siker titka?

Sokunkkal ellentétben Lívia már kamaszként tudta, mi lesz, ha nagy lesz, és ebben a szülei is támogatták. 14 éves korától kezdve fodrászkodott barátain; a szalagavatóra már ő készítette el osztálytársai frizuráját. Azt vallja, a fodrászathoz nem is annyira kézügyességre, mint inkább jó térlátásra és geometriai érzékre valamint kiváló kommunikációs készségre van szükség. Előbbiek ahhoz kellenek, hogy akár már első látásra bárkiről meg tudd mondani, az illetőnek milyen frizura állna jól, utóbbi pedig leginkább azért, hogy szavakba tudd önteni azt, amit látsz magad előtt. Úgy, hogy a vendég is megértse, elképzelje.

Líviában, úgy tűnik, valóban minden megvan, ami ahhoz kell, hogy valaki szakmájának kiválósága legyen, de a „jó pap holtig tanul” elve alapján ő is folyamatosan képzi magát.

- Schwartzkopf termékekkel dolgozunk, mely a leginnovatívabb, legdinamikusabban fejlődő márkák egyike. Egymás után dobják piacra újabb és újabb készítményeiket, nekem pedig folyamatosan tartanom kell a lépést, így havi rendszerességgel járok továbbképzésekre, Budapestre. A 2000-es évek elején Hajas Lászlótól tanultam nagyon sokat, néhány éve pedig már együtt ülök vele a londoni Vidal Sassoon képzésein.

- Olyan termékeke kerültek piacra, melyekről néhány éve még álmodni sem mertünk. Itt van például a hajkötés erősítő eljárás, melynek köszönhetően festés után a haj jobb minőségű lesz, mint előtte volt. Ugyanez a helyzet a tartós egyenesítéssel is: olyan anyagokat használnak, melyek nemhogy roncsolnák, de sokkal egészségesebbé teszik a kezelt hajat.

Azt, hogy Lívia nem Békéscsaba, még csak nem is a megye, hanem hazánk egyik legjobb fodrásza, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy sokan akár több száz kilométert is utaznak azért, hogy ő, és csakis ő készítse a frizurájukat.

Recskiné Bunzel Lívia, Lívia Fodrász- és Szépségszalon, Békéscsaba
Átéléssel és örömmel beszél a munkájáról (képek)

Lívia két extrém esetet mesélt el. Az egyik egy 50 év körüli miskolci óvónőről szólt, aki a youtube-on látta az átváltoztatós-tanácsadós videóit, és ezek alapján érezte úgy, hogy megéri időt és pénzt áldozni erre az utazásra. Jól tette!

A másik egy négyfős család története, akik azért utaztak éppen Gyulára nyaralni, hogy anya és lánya beiktassanak egy Líviás délelőttöt – ők is a videómegosztón találtak rá az igazira.

A fodrásztól – általában – elégedetten távozik az ember. Gyors és látványos változáson megy át a vendég: kevés hasonló része van az életnek. Látni az örömöt, látni azt, amikor megpillantják a végeredményt és elégedettek: mindennél többet ér. Vendégeim boldogsága, az én örömöm is - ez tölt fel engem nap, mint nap pozitív energiával.