Az amerikai hatóságok már nem csak Cleveland, hanem az egész ország területén kutatnak Steve Stephens után, aki a felvétel tanúsága szerint odalépett az utcán egy idős férfihoz és agyonlőtte őt. A személyleírása szerint afroamerikai elkövetőt és 74 éves áldozatát is azonosította a rendőrség. A videón a férfi azt állította, hogy több mint egy tucat embert ölt már meg, de Calvin Williams, a város rendőrfőnöke közölte, nincs tudomásuk róla, hogy más áldozatok is köthetők lennének hozzá.

A gyilkosságról készült videóról kezdetben azt írták a lapok, hogy élő videó volt, később kiderült, hogy bár Stephens valóban többször bejelentkezett élőben a nap folyamán, és osztotta meg gyilkossági terveit, a konkrét bűncselekménynél ez máshogy volt. Előbb felvette az esetet a telefonjával, és csak egy perccel később tette közzé ezt a rögzített felvételt Facebook-videóként.

Nem könnyű kiszűrni, de már nagyon lépne a Facebook

Steve Stephens, Steve Stephens
Steve Stephens
A videó több mint két órán át volt fenn a közösségi portálon, mielőtt eltávolították, az elkövető teljes felhasználói fiókjával együtt. A Facebook szóvivője közleményben szögezte le, hogy borzalmas bűncselekményről van szó és nem engednek ilyen tartalmat közölni az oldalon. A Facebook által magyar idő szerint hétfő éjjel tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a videó már egy és háromnegyed órája kint volt a Facebookon, több ezren megnézték, mire az egyik néző végre jelentette a tartalmat a Facebooknak. A moderátorok az első jelentés befutása után 23 perccel tették elérhetetlenné a felvételt.

  • 11:09 Az első videó felkerül a Facebookra, az elkövető ebben gyilkossági szándékairól beszél. (Senki nem jelentette a Facebooknak.)
  • 11:11 Felkerül a második videó, melyben a gyilkos lövés látható.
  • 11:22 Az elkövető egy 5 perces élő videóban bevallja a gyilkosságot.
  • 11:27 Az élő videó vége, ezt nem sokkal később már jelenti is valaki.
  • 12:59 A konkrétan a gyilkosságot bemutató (11:11-es) videót először jelenti valaki a Facebooknak.
  • 13:22 A Facebook felfüggeszti az elkövető fiókját, így videói is elérhetetlenné válnak.

Az eset kapcsán a Wired felidézi, hogy a Facebooknál már régóta létezik olyan csoport, melynek munkatársai az algoritmusok által gyanúsnak ítélt és a felhasználók által jelentett tartalmakat átnézik. Ahogy azonban előtérbe kerülnek a videós tartalmak, azokon belül is mostanában sokszor az élő videók, egyre nehezebb dolguk van az algoritmusoknak. Az ugyanis jelenleg elérhetlennek látszik, hogy a Facebook biztonsági rendszerei kiszúrjanak egy gyilkosságot egy videón – a felvételt pár percen belül elemezve ez legalábbis nagyon nehéz, valós időben pedig a technológia jelenlegi állása szerint tulajdonképpen megoldhatatlan.

A szakértői várakozások szerint ugyanakkor a mesterséges intelligencia fejlődése eljuttathatja a gépeket oda is, hogy képesek lesznek észlelni, ha egy ebben a pillanatban feltöltött videón jó eséllyel gyilkosság vagy más erőszakos jelenet látható. A hétfő éjjel elhangzott ígéret szerint a Facebook fejlesztői mindent megtesznek majd, hogy minél hamarabb sikerüljön megvalósítani ezt a fajta, közel valós idejű tartalomszűrést a videóknál (is).

Forrás: hvg.hu, videó: youtube