A Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának adatai szerint 493 ezren menekültek el az iraki nagyvárosból egészen pontosan fél év alatt. Moszul keleti felét már januárra felszabadították az iraki erők, ám a nyugati oldal visszafoglalása jóval lassabban halad, mivel az ellenállás sokkal hevesebb. A város nyugati felében még mindig mintegy félmillió lakos van, és fogytán az élelmiszer, az ivóvíz és a gyógyszer – olvasható az ENSZ jelentésében.

Közben tovább folytak hétfőn is a harcok házról házra, sőt – a Reuters brit hírügynökség helyszíni beszámolója szerint – “ajtóról ajtóra” az óvárosban. A felszabadítók drónokkal igyekeznek felderíteni a terroristák állásainak pontos helyét, hogy azután légi csapásokat kérjenek támogatásul.

A dzsihadisták  aknavetőtűzzel, orvlövészekkel harcolnak ellenük, és egyre több motorkerékpáros robbantót, öngyilkos merénylőt vetnek be. Az óváros szűk utcáiban autókat nem tudnak használni, ahogy az iraki hadsereg sem képes harckocsikat, vagy más páncélozott járműveket, katonai terepjárókat bevetni.

Forrás: hirado.hu