A Föld napjára időzítette a Google az egyre jobb felbontású műholdképek nézegetésére is alkalmas Google Earth új verziójának bemutatását. A szolgáltatás látványos és praktikus újdonságokat is tartalmaz.

A “hasznos” kategóriába sorolható az eddiginél fejlettebb keresés, a rendszer már a “Magyarország fővárosa” jellegű keresőkifejezéseket is megérti, és rögtön a vonatkozó városra közelíti a földgolyó képét. Ahol ráadásul – és ez is újdonság – egy tudáskártya is megjelenik az adott településről. Erre kattintva megtaláljuk az adott város rövid bemutatását, a kártya aljára kattintva pedig a környéken lévő érdekes helyek/nevezetességek jelennek meg hasonló formában.

A nagyobb városokban ráközelíteni valamelyik nevezetességre, majd rákattintani a 3D ikonra, így ugyanis az adott hely/épület/bármi 3D-s modellje jön elő. A tudáskártya papírrepülős ikonjára kattintva pedig forogni is fog a nézet.

A 2D/3D kapcsoló melletti, emberkés ikonra szokás szerint a Street View utcaképes nézete hívható elő.

A képernyő bal oldalán lévő dobókockás ikonra kattintva véletlenszerű helyre dob minket a Google. Illetve nem biztos, hogy egészen véletlenszerű a válogatás, mert mi ahányszor megpróbáltuk, mindig a Föld valamilyen szempontból kifejezetten érdekes helyén találtuk magunkat. Ugyanebben a bal oldali sávban érdekes még a dobókocka fölötti hajós kormánykerék: a Voyager részlegben előre összeállított tartalmak közül választhatunk. Itt tehát amolyan virtuális vezetett túrák közt lehet válogatni, leírásokkal, képekkel, 3D-s és Street View nézettel és videókkal.

Az új Google Earth-höz nincs szükség telepítésre. Az átszabott szolgáltatás Chrome böngészőből már most elérhető ide kattintva, a Google Earth androidos alkalmazásának frissítése pedig még ezen a héten elér a felhasználókhoz. A vállalat ígérete szerint az új Earth hamarosan elérhető lesz más böngészőkből is, illetve valamikor nemsokára érkezik majd az iPhone-os app frissítése.

Forrás: hvg.hu