Ma este kerül a parlament elé a törvényjavaslat, amellyel átírnák a munka- és a pihenőidő szabályait. A gazdasági bizottság tervezetéből néhány héten belül kész törvény lehet, majd július 1-jétől lehetnek életben az új rendelkezések.

A munkaidőt továbbra is a munkáltató oszthatja be, de ezt jó előre köteles lenne megtenni. A munkaidő beosztását legalább hét nappal korábban, minimum egy hetes időtávra, írásban kell közölnie. Ezen csak két esetben lehetne változtatni: vagy akkor, ha előre nem látható körülmény lépne fel a munkában, de ekkor is minimum négy nappal előre kell szólni, vagy pedig akkor, ha a cég és a dolgozó megegyezik.

A beosztás szerinti napi munkaidő legfeljebb 12, a heti munkaidő éves átlagban maximum 48 órás lehet a javaslat szerint. Ha a munkaadó és a munkavállaló írásban megállapodik, akkor egy nap alatt akár 24 órás munkaidőt is meg lehet határozni, de egy héten 72 óránál többet semmilyen esetben nem lehet dolgozni.

A dolgozóknak hetente két pihenőnapot mindenképp ki kell adni, de ezeket nem kötelező egyenlően beosztani. Ha valakinek egyenlőtlen a munkaidő-beosztása, akkor egymást követő hat ledolgozott nap után minimum 40 óra pihenőidő jár. Mégpedig úgy, hogy legyen benne egy teljes naptári nap, amikor éjféltől másnap éjfélig egyáltalán nem kell dolgoznia. Havonta legalább egy pihenőnapot mindenképp vasárnapra kell beosztani.

Ha valakinek egyenlőtlen a munkaidő-beosztása, akkor amikor a szabadságát kiszámítják, a mostani szabály szerint a heti pihenőnapja és a munkaszüneti nap nem számít munkanapnak. Ezt most megváltoztatnák: júliustól a munkaszüneti nap is beszámítana a szabadság kiadásakor, ha egyébként beosztanák az embert dolgozni akkor is.

A törvényjavaslat a munkaidőkerethez nyúlna hozzá több ponton is. Ezt a fajta időbeosztást akkor alkalmazzák, ha nem általános munkarendben dolgoznak egy cégnél. A mostani szabályok szerint egy év az az időszak, amin belül be lehet osztani egy hosszabb munkaidőkeretet, és ezen belül lehet elszámolni a felhasznált, illetve fel nem használt munkaórákat. Ha átmegy a parlamenten a módosítás, akkor kollektív szerződéssel a háromszorosra, három éves időszakra is ki lehet bővíteni ezt az időszakot.

Forrás: hvg.hu