A járási startmunka „mezőgazdaság” mintaprogramjának keretében márciusban, a jó időnek köszönhetően elkezdődött a körömvirág vetése. Tavaly jól sikerült a gyógynövénytermesztés, a kezdeti száraz időszakot követően a növény szépen fejlődött, szedését, szárítását követően értékesíteni tudtuk.  Reméljük, ebben az évben is hasonló eredményt tudunk majd elérni. Ez a növény a vetéstől kezdve, folyamatos gondozást igényel, egészen a betakarításig magas a kézimunka igénye. Elkezdődött 5 ha-on egy új homoktövis ültetvény telepítése. A tavalyi évben a 2012-ben telepített ültetvényen lévő növény termesztéséből származó bevétel is jelentős volt. Ezért döntöttünk egy új, már jóval nagyobb ültetvény létesítéséről, amelyre a program keretében jelentős támogatást kaptunk a Belügyminisztériumtól. A homoktövis bogyóból készült feldogozott termékeknek jelentős piaca van nem csak belföldön, de külföldön is. Továbbá a program részeként működő virágkertészetben lévő virágok kiültetése is elkezdődött városunkban.

A járási startmunka „bio és megújuló energiafelhasználás” mintaprogramjában a Körös Maros Nemzeti Park területén már eddig is jelentős területet sikerült megtisztítani a gyalogakác cserjétől. A cserjék, gallyak darálása folyamatban van, a darálékot a programban megépített tároló színben fogjuk elhelyezni, majd fűtési célra fogjuk hasznosítani.

A belvíz” mintaprogram keretében folytatódtak a csatornázási munkák. Néhány helyen, ahol nyílt csapadékvíz elvezető árok kialakítására nincs lehetőség, kavicságyba süllyesztett dréncső telepítésére került sor, amely a járdáról vezeti le a vizet csapadékos időjárás esetén. A nyílt árkoknál a felhalmozódott föld kitermelése van folyamatban.

A „közút” mintaprogramban, valamint egy útépítő tanfolyam keretében elkezdődtek a járdajavítási munkálatok a városban. A javítási munkák a fürdő környékén folytak márciusban. A tanfolyamban résztvevők megismerkedhetnek a földtükör készítés, szintezési, betonozási munkálatokkal. A tanfolyam célja, hogy megfelelő szakmai tudást szerezve, a dolgozók a közfoglalkoztatáson kívül vállalkozásoknál is el tudjanak majd helyezkedni.

Megkezdődött a virágok kitelepítése a város közterületeireIsmét saját nevelésű, színpompás virágokkal töltjük fel a virágágyásokat. Az idén 85000 tő virág szerez majd örömet a város lakosságának, az átutazóknak.

Varju Róbert  közmunkavezető