Rengeteg kampányt láthattunk már az elmúlt években, amiben a sofőrök figyelmét arra próbálták felhívni, miért annyira veszélyes vezetés közben mobiltelefont használni. Ennek ellenére továbbra is sokszor tapasztalhatjuk, hogy a sofőrök előszeretettel nyomkodják a telefonjukat, vagy "csak" telefonálnak vezetés közben.

Az amerikai Zendrive nemrég arra volt kíváncsi, a KRESZ tiltása ellenére hányan vannak azok, akik a volán mögött sem tudják letenni a mobiljukat. A cég a felmérésben 2016 decebere és 2017 februárja között több mint 3 millió sofőr készülékének adatait vizsgálta meg nagyjából 9 milliárd levezetett kilométer alatt. Az eredmény több mint elszomorító.

Az adatok alapján a sofőrök 88 százaléka használta a telefonját vezetés közben, óránként átlagosan 3,5 percig. Hogy ez mennyire veszélyes, azt jól mutatja, hogy a felmérések szerint ha a sofőr figyelmét csupán két másodpercre vonja el valami, már 20 százalékkal nő egy baleset bekövetkeztének esélye.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a fiatal sofőrök jóval többször nyomkodják a mobiljukat, mint az idősebb generáció tagjai. Korábban egy másik tanulmány is azt mutatta, a sztereotípiákkal ellentétben nem az idősek, a fiatalok jelentik a nagyobb veszélyt az utakon.

Forrás: hvg.hu