Utakat és vasutakat torlaszoltak el a viharos szélben kidőlt fák Romániában. Az ország középső részén, a Déli-Kárpátokban havazásra, viharos széllökésekre figyelmeztető sárga, illetve narancssárga riasztás van érvényen.

Egy kidőlt fa az ország legforgalmasabb vasútvonalán, a Brassó és Bukarest közötti szakaszon bénította meg a közlekedést szerdán kora délután, Predeal térségében. A Barcarozsnyó és Brassópojána közötti országutat is lezárták, miután az erős szél két fenyőt döntött az úttestre.

Szünetel a vasúti közlekedés a Hunyad megyei Petrozsény és Piski közötti szakaszon is, miután a szélvihar egy kiszáradt fát döntött a vasúti pályára.

A román hírtelevíziók jelentése szerint a Gorj megyei Ranca üdülőtelep térségében tíz centiméteres hóréteg hullott, és emiatt a térséget átszelő 67C országúton akadozik a közlekedés. A hegyi csendőrség arra kéri a turistákat, hogy a Hunyad megyei hegyekben maradjanak a menedékházak közelében, ne induljanak útnak.

A Valcea megyei Romani csúcs közelében szerdán hét krajovai turistát, köztük két gyereket kellett kimenteni a hó fogságából, akik az éjszakát egy menedékházban töltötték.

A szerdán életbe lépett romániai figyelmeztetés péntekig tart. A szél helyenként a 80-100 kilométeres óránkénti sebességet is elérheti. Szerda estétől a havazás több kelet-, dél-romániai és erdélyi megyére kiterjed. Enyhülés hétvégén jöhet.

Nem ritka az áprilisi fagy Ausztriában, de a hómennyiség azért rendkívüli

Ausztriában fokozott lavinaveszélyre figyelmeztettek szerdán az Alpok egyes térségeiben a helyi hatóságok.

A hatóságok Vorarlberg tartomány északi részében 2000 méteres magasság felett "nagynak", vagyis a lavina veszélyt jelző 5-ös fokozatú skála szerint 4-es szintűnek minősítették a hóomlás bekövetkeztének lehetőségét, míg a térség más területein, így a hegyvidéki völgyekben "magasnak", azaz 3-as szintűnek értékelték a veszélyt. Az Alpok északi bércein szombat óta 150 centiméter, déli részein pedig 70-90 centiméter hó esett.

Tirolban szerdára virradóra a völgyekbe is friss havat hozott a télies időjárás, itt kétezer méter felett 3-as fokozatú riasztást adtak ki. Szakértők "kritikusnak" nevezték a lavinahelyzetet a tiroli síterepeken. A legnagyobb veszélyt az olyan friss hólerakódások jelentik, amelyek nem tudtak kellőképpen kötődni az alsóbb rétegekhez. A hóomlást elvileg kisebb terhelés, akár egy ember súlya is kiválthatja.

Az osztrák meteorológiai központ szerint Ausztria hegyvidéki területein nem ritka április második felében a hó és a fagy, a mostani hómennyiség azonban még az alpesi völgyekben is mindössze 10-15 évente fordul elő.