Sárkány Mihály 1979-ben kezdte pályafutását az örménykúti Petőfi Termelőszövetkezetben. Végigjárta a ranglétra minden fokát, míg végül 1999-ben a szövetkezet elnöke, később, 2003-ban pedig a jogutód Petőfi Kft. ügyvezető igazgatója lett.

Sárkány Mihály, Petőfi Kft., Sárkány Mihály, Örménykúti Petőfi Kft., Örménykút
Sárkány Mihály bízik a Petőfi Kft. jövőjében. Fotók: Bencsik Ádám. (Galéria)

– Az átalakulást sikerült békésen lebonyolítanunk, szépen megegyeztünk a dolgozókkal, ők is tulajdonosok lettek a kft-ben. Ma is 37 tulajdonos van, zömében jelenlegi és egykori dolgozók. Növénytermesztéssel, állattenyésztéssel és szolgáltatással foglalkozunk. Összesen 780 hektárnyi bérelt területen gazdálkodunk. A saját állatállományunk számára kalászosokat (320 hektár) és kukoricát (150 hektár) termesztünk. Foglalkozunk vetőmag-előállítással és ipari növényeket (napraforgó, káposztarepce) is termesztünk. Sertéstelepünkön 460 anyakoca van, a szaporulat évi 10-12 ezer malac. Mintegy 1000-1500 hektáron végzünk komplett gépi szolgáltatásokat a vetéstől az aratáson és a szárításon át egészen az értékesítésig. Ezzel segítjük a helyi és környékbeli kistermelők biztonságos, kiszámítható gazdálkodását – kezdte a kft. bemutatását a cégvezető.

Örménykúti Petőfi Kft., Örménykúti Petőfi Kft., Örménykút
A cég ma már korszerű gépparkkal és szárítókkal rendelkezik. (Galéria)

Sárkány Mihály hangsúlyozta: mindig is törekedtek arra, hogy a nyereség jelentős részét visszaforgassák a termelésbe. Fokozatosan korszerűsítették a gépparkot, amihez korábban Európai uniós és hazai pályázatokon is tudtak forrást nyerni, az utóbbi években azonban erre kevés a lehetőség, így leginkább saját erejükre támaszkodhatnak.

Örménykúti Petőfi Kft., Örménykúti Petőfi Kft., Örménykút
Egyik telephelyük, Örménykút határában.
– Mostanában csak az állattartó telepek fejlesztésére írnak ki pályázatokat. Ez az ágazat azonban kiszámíthatatlan, nehéz tervezni, mert lehet, hogy a jövő héten már 15-20 forinttal csökkennek az árak. Jelenleg 420 forint a sertés felvásárlási ára, de gyakran előfordul, hogy egy hónapon belül 40-50 forinttal is változik. Az ingadozás oka ismeretlen, gyakorlatilag a német tőzsdei árak függvénye – ecsetelte a cégvezető.

A kérdésre, hogy milyennek látja a kft. jövőjét, Sárkány Mihály elmondta: kitartó munkával, összetartással eddig is mindenre találtak megoldást, s biztos benne, hogy a jövőben is megállják a helyüket. Hozzátette: szeretnék jobban érezni azt, hogy Magyarországnak valóban szüksége van a magyar mezőgazdaságra. Ha az agrárágazatban a legfelsőbb szinteken jobban odafigyelnének erre, akkor a külföldről behozott áruk nem tennék ilyen rapszodikussá a belföldi piacot.

Örménykúti Petőfi Kft., Örménykúti Petőfi Kft., Örménykút
A falu határában nagyon jók a földek, 40-45 aranykoronásak. (Galéria)

Ami pedig a terveket illeti, még az elmúlt évben beadtak egy pályázatot az állattartó telep korszerűsítésére. Modern technológiával felszerelt malac-utónevelő kialakítása, valamint egy takarmánytároló megépítése a cél, ehhez szeretnének 50 százalékos támogatást nyerni. Ha nem sikerül, akkor önerőből, kisebb lépésekkel haladnak majd előre.