Az emberi agyban annyi információ termelődik, hogy négy HD minőségű mozifilmet tudnánk streamelni minden egyes másodpercben. A gond csak az, hogy a leggyorsabb információátvivő eszközünk, azaz a beszéd, nagyjából annyi adatot tud ebből leszállítani a külvilágnak, mint a nyolcvanas évek betárcsázós modemje. Ezt látja a technológiai fejlődés egyik nagy kihívásának Mark Zuckerberg, aki szerint a technológiai fejlődéshez nélkülözhetetlen lesz ennek az akadálynak a leküzdése.

A Facebook éves F8 fejlesztői konferenciájának szerdai napján kiderült, hogy a vállalat Building 8 nevű kutatás-fejlesztési részlegén már dolgoznak egy olyan megoldáson, amellyel gondolati úton tudnánk gépelni, nagyjából ötször olyan gyorsan, mint ahogy most bepötyögjük a szöveget a telefonunkon. Regina Dugan, a Building 8 vezetője egy példával azt is egyértelművé tette, hogy miért fontos ez a Facebooknak: így például sokkal gyorsabban tudnánk üzenetet küldeni az ismerőseinknek. (Felkészül a Messenger.)

Dugan egy technológiai demonstrációs videót is bemutatott a konferencián, és kiderült, hogy ugyan még sokat kell dolgozni egy ilyen emberi agy és gép közötti, a mindennapokan is jól használható kommunikációs csatorna kiépítésén, de azért már tartanak valahol a fejlesztésben. A videón látható kísérleti résztvevő laboratóriumi körülmények között percenkénti 8 szavas sebességgel tud "gépelni", mindössze a gondolatai segítségével.

A szakember azzal számol, hogy néhány éven belül elkészülnek a fentebb említett megoldással, ami már percenként 100 szavas "gépelési" sebességet tesz lehetővé.

Az erről beszámoló bejegyzésében Mark Zuckerberg megemlítette, hogy a "gondolatolvasó" készüléket valamilyen viselhető eszközként szeretnék majd piacra dobni, olyan formában, ami a tömeggyártást is lehetővé teszi. Másrészt pedig már belengette, hogy egy ilyen technológia mennyire természetesebbé teszi a kiterjesztett, hát még a virtuális valóság használatát. Ez utóbbival kapcsolatban egy egész konkrét elképzelésünk van arról, hogy milyen is lesz majd a Facebook 10-20 év múlva.

Az emberi agy és a gépek minél szorosabb, minél közvetlenebb kapcsolattartásának fontosságára már Elon Musk is felhívta a figyelmet. Szerinte ha ezt nem oldjuk meg valahogyan, akkor nagyon lemaradunk az egyre gyorsabb és okosabb gépekkel szemben, ami végzetes is lehet az emberiség számára. A milliárdos olyannyira komolyan gondolja ezt, hogy az agy-számítógép interfész megalkotására már egy céget is létrehozott.

Forrás: hvg.hu