A természeti katasztrófák után az egyik legfontosabb kérdés, hogy mikor áll újra helyre a kommunikáció. Az internetkapcsolat megléte létfontosságú egy ilyen helyzetben, hiszen nemcsak míg a segélykérőknek a túlélést, a mentést végző szervezetek számára a hatékony segítségnyújtást jelentheti. A Facebook szakemberei a szokásos éves F8 fejlesztői konferencián jelentették be, olyan eszközön dolgoznak, ami katasztrófahelyzetben biztosítana internetet az adott térségben.

Facebook, internet, helikopter
© Facebook

Recode beszámolója szerint a Tether-tenna nevű eszköz egy helikopter, ami méretét tekintve akkora lesz, mint egy Volkswagen Bogár. A készülék végső változata a tervek szerint több hónapon keresztül is képes lenne a levegőben maradni, így biztosítva az internetes kommunikációt.

A fejlesztők akkor vetnék be, ha a vezeték nélküli kommunikációs infrastruktúra sérülne, de az optikai kábelek még épek. Ebben az estben az optikai, valamint egy elektromos kábelt kötnének a gépre, ami a levegőbe emelkedve sugározná az internetet.

The Verge szerint a Tether-tenna az első tesztelések során 24 órán át volt képes a levegőben maradni. A fejlesztőknek egyelőre az erős széllökések, valamint a villámlás okozta nehézséget kell leküzdeniük.

A Facebooknak nem ez az első terve, hogy internetet biztosítson egy olyan helyen, ahol nincs kapcsolat a világhálóval. Zuckerbergék korábban elindított szolgáltatását a legutolsó adatok szerint már több mint 40 millióan használják.

Forrás: hvg.hu