Érdeklődésünkre Duma Györgyné Marika néni a foltvarró szakkör vezetője elmondta, hogy az ,,együttvarrásra” harmadik alkalommal került sor Mezőkovácsházán, melyre korábban a helyiek mellett Makóról, Hódmezővásárhelyről, Orosházáról és Gyuláról is érkeztek résztvevők. Idén a gyulai és orosházi foltvarró kör tagjait invitálták meg és a művelődési házban tartott közös varráson 25-en vettek részt.

A baráti együttlét alkalmával úgynevezett spirál bargellót készítettek, amit Csürke Anna, a kondorosi foltvarró szakkör vezetője tanított meg az érdeklődőknek. Mint megtudtuk, a ,,bargelló nagyasszonya” e témában könyvet is írt, és ezúttal ő hozta a mintákat és vezette be a bargellókészítés részleteibe a lányokat, asszonyokat. A varrógépeket és az előre megbeszélt (színű, méretű, darabszámú) alapanyagot mindenki maga biztosította. A helyszínen történt a szabás és a formák összeállítása. Az ügyes kezű asszonyok örömmel, jókedvvel késő délutánig dolgoztak, így mindenki elkészítette a szivárvány színeiben pompázó előlapokat. A hátlap, a bélelés, a tűzés, a szegélyezés időigényesebb részét később, otthon fejezhették be.

A bargelló mellett egy másik technikával, a Bento-Box-al is megismerkedtek, elsajátították gyakorlati alkalmazását.

A szakkörvezető szerint ezek az összejövetelek nem csak a szakmai tapasztalatcserét, új ismeretek szerzését jelenti, hanem a kötetlen, jókedvű együttlétek a baráti szálak erősítését, olykor az egyéni gondok felejtését is eredményezi. Nagyon összetartó a csapat, szeretnek együtt dolgozni, már hetekkel előtte nagy izgalommal készülnek a találkozóra, melyeket mindenkor a vidámság, az egymás iránti segítőszándék jellemez.

A vendéglátók ezúttal is kitettek magukért, mivel korán reggeltől sütöttek, főztek, szendvicset készítettek, hogy a varrások közbeni pihenő időben házi finomságokkal, frissítőkkel vendégelhessék meg a résztvevőket. Marika néni végül azt is elárulta, hogy a 10 éves évforduló alkalmából a Százszorszép Foltvarró Kör idén ismét megrendezi a megelőző év munkáiból válogatott nagyszabású foltvarró kiállítását. A megnyitó ünnepséget május 27-én 10:30 órakor tartják, melyre több meglepetéssel is készülnek, és a látnivalók egy hónapig tekinthetők majd meg a művelődési házban.

Halasi Mária