Május elseje van ma – kezdte köszöntőjét Vantara Gyula országgyűlési képviselő –, azonban a dátum hagyományaitól eltérően mi most röviden fogunk beszélni.

Jó Kígyósra jönni –

folytatta –, mert itt mindig történik valami. Kígyóson azt érzi az ember, hogy itt olyan polgárok élnek, akiknek vannak álmaik, amelyet meg is tudnak valósítani.

Takács Árpád és Szebellédi Zoltán - Park Étterem és Kávézó, park étterem és kávézó, újkígyós, 20170501
Dr. Takács Árpád beszél, mellette Szebellédi Zoltán

Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója beszédében tréfásan nehezményezte, hogy mint díszvendég szerepelt a meghívón, miközben ő  a település szülöttje. Most is hazaérkezett.

Továbbá elmondta, Úkígyós az utóbbi években rengeteget fejlődött, főleg az 2000-es évek derekától; és ami a legfontosabb: a településnek van jövőképe!

Prohászka Béla mesterszakács

szakmabeliként aláhúzta, az étlap első étele egy kígyósi vegyes ízelítő, ami azt jelenti, hogy itt vannak értékek. (A szakemberrel lejjebb van egy rövid interjúnk.)

Skaliczki László, a város díszpolgára beszédét egy angol közmondással kezdete: „Vidéken élni a legjobb!”. Továbbá a mesteredző szintén település fantasztikus fejlődését húzta alá, illetve ellenpontozva megemlítette, ettől függetlenül ő a régi dolgokhoz is kötődik.

Szebellédi Zoltán és Cs. Szabó Zsuzsanna - Park Étterem és Kávézó, park étterem és kávézó, újkígyós, 20170501
Szebellédi Zoltán Cs. Szabó Zsuzsannának, a logó tervezőjének gratulál

Egy nem mindennapi eseményre jöttünk ma össze –

fogalmazott Szebellédi Zoltán, a város polgármestere –, egy olyan létesítményt adunk ma át, amely talán szokatlan, hiszen egy önkormányzati étterem kezdi meg működését. Ez az épület valamikor az iskola része volt, azt követően konyha és gyermekétkezővé alakítottuk át, ahol 600 adag ételt főznek naponta.

Hozzátette, az épület fele azonban igazából kihasználatlan maradt, majd a lakossági igény hatására – miszerint jó lenne, ha itt egy A’ la carte étterem működne; végül az épület és a meglévő eszközök továbbhasznosításának szándéka összetalálkozott. A projekt 102 millió forint felhasználásával, két pályázati forrás igénybevételével történt meg.

Az önkormányzati konyha

(amely az étterem szomszédságában van), a Park Étterem és Kávézó üzemeltetése az önkormányzat 100 százalékos tulajdonú cége, az Újkígyósi Városgazdálkodási és Fejlesztési Kft. feladata lesz.

Újkígyósnak van egy újabb gyöngyszeme; legyünk rá büszkék! – zárta beszédét a hely első embere.

Takács Árpád, Szebellédi és Prohászka Béla - Park Étterem és Kávézó, park étterem és kávézó, újkígyós, 20170501
Prohászka Béla (b), Erdélyi István, a Gallicoop vezérigazgatója, Vantara Gyula,
Skaliczki László és dr. Takács Árpád a vendéglőben - a háttérben régi fotók

A névadási pályázat győztese Kaczkóné Zsótér Mária lett, aki egy négy személyre kiállított étkezésre jogosító utalványt vehetett át; a logópályázaton pedig Cs. Szabó Zsuzanna lett a befutó, akinek a munkáját egy két személyre kiállított étkezésre jogosító utalvánnyal díjazták – természetesen mindkét győztes a Park Étterem és Kávézóban fogyaszthatja el a nyereményét.

***

A rendezvény végén Prohászka Bélát, Békés megye, sőt az ország egy gasztrotérkép felelősét faggattam.

Beszédedben többek között megemlítetted, hogy a menüsor első pontja, egy ízig-vérig helyi étek. Mit tükröz az újkígyósi ízvilág?
Elsősorban a népi hagyományokra épít; azonfelül konkrétan kuriózumnak tartom, hogy a kígyósi alapanyagokat mutatják be az első menüpontban. Tehát a helyi beszállítókra építenek: a Benkó hús és a pékipari termékekre – egyszóval nem utaztatott, hanem méterekben számolható távolságokról érkező összetevőkkel dolgoznak.

Takács Árpád és Prohászka Béla - Park Étterem és Kávézó, park étterem és kávézó, újkígyós, 20170501
Dr. Takács Árpád és Prohászka Béla

A fűszerezés kapcsán a mesterszakács megjegyezte, ő a Galiba Napok során vette észre, hogy Kígyóson a zöld fűszernövények használata sokkal intenzívebb, mint más településeken.

A rendezvény az Újkígyósi Fiatalokért Közhasznú Egyesület nyitóprogramja volt, amely a Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével című pályázattal valósult meg.