Az eseményt Tóth Tibor tűzoltó dandártábornok, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója nyitotta meg ünnepi beszédével, melyben felelevenítette Flórián legendáját, és kihangsúlyozta, hogy szent alakja példaként szolgál a mai tűzoltóknak is, akiket munkájukba vetett hitük, önzetlen segíteni akarásuk hajt előre.

– Minden évben május 4-én ünnepeljük a tűzoltókat, így Békés megyében is azokat a kollégákat, akik a nap 24 órájában készen állnak az állampolgárok biztonsága érdekében – emelte ki a dandártábornok.

Tűzoltóautó orosházán, tűzoltóautó, Orosháza, 20170504
Dávid Zoltán gyerekek közt

Szavai után rendszerbe állítottak egy magyar gyártású közel 140 millió forint értékű HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000 típusú tűzoltóautót, mely gépjárműfecskendő kulcsát a megyei igazgatótól Dávid Zoltán, Orosháza város polgármestere és Bohák János tűzoltó alezredes, az orosházi hivatásos tűzoltóparancsnokság parancsnoka vett át. Az új eszköz több mint 57.000 ember biztonságát fogja szolgálni a jövőben Orosháza város térségében.

– Mindenki nagyon várta az új tűzoltóautó érkezését, amely tovább segíti az orosháziak biztonságérzetének növelését. A tűzoltóink is könnyebben, biztonságosabban tudnak dolgozni és sokkal gyorsabban, hatékonyabban tudják végrehajtani az esetleges beavatkozásokat az eszköznek köszönhetően – fogalmazott a polgármester.

Az átadó után hivatalosan bejelentették, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója 2017. május 1-jei hatállyal kinevezte: Bajkán György tű. alezredest az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség állományába, kirendeltség-vezetői munkakörbe, Bohák János tűzoltó alezredest pedig, az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsokság állományába, parancsnoki munkakörbe.

Végezetül Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője és a Békés megyei polgármesterek és magánszemélyek közösen adtak át díjakat a tűzoltósági feladatok végrehajtásában kimagasló munkát végző személyeknek.

A katasztrófavédelem több orosházi munkatársát is elismerésben részesítették: Nagy Zsolt tűzoltó törzszászlóst, Horváth-Kis József tűzoltó főtörzsőrmestert, Vokanics Gergely tűzoltó törzsőrmestert, Köteles Zsolt tűzoltó törzszászlóst, Győző-Molnár Árpád tűzoltó alezredest, valamit az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. képviselői elismerésben részesítették az orosházi hivatásos tűzoltó-parancsnokság teljes személyi állományát is.