A jó idő beköszöntével a motorosok számára elkezdődik a szezon, a téli hónapok miatt leállított járműveiket újra előveszik. A biztonságos motorozás alapfeltételei a kifogástalan műszaki állapotú motorkerékpár, valamint a védőfelszerelések használata és a közlekedési szabályok betartása.

Biztonságos közlekedés, motoros, Békéscsaba
Még több motoros

A rendőrség kéri a motorkerékpár tulajdonosokat, hogy vizsgálják át, vizsgáltassák át járműveiket. A javításokat szakember végezze el, és ha szükséges, a szezon kezdetén cseréljék le a gumiabroncsokat is. Mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel hajtsanak, tartsanak biztonságos követési távolságot. Ha irányt akarnak változtatni, időben jelezzék, mozgásuk legyen kiszámítható a többi közlekedő számára.

A motort vezetők és utasaik sokkal védtelenebbek, mint a személyautók vagy tehergépkocsik vezetői, utasai. Nincs körülöttük a jármű karosszériája, nincs biztonsági öv és légzsák. A motorosokat a bukósisakon és a védőruházaton kívül semmi nem óvja a komolyabb sérülésektől. Fontos tehát, hogy körültekintően, a szabályok betartásával próbálják megelőzni a baleseteket.

A biztonság a legfontosabb. Ha egy motor vezetője bármilyen forgalmi helyzetben azt látja, hogy valamilyen más jármű vezetője az adott szituációt másként ítéli meg és a reakciója miatt veszélybe kerülhet, inkább lassítson, álljon meg. Igaz ez arra az esetre is, ha fáradtnak érzi magát, vagy nyáron a nagy melegben úgy érzi, kevésbé tud koncentrálni. Tartson pihenőt, igyekezzen felfrissülni, mielőtt folytatja útját.

Biztonságos közlekedés, motoros, Békéscsaba
Galéria

Hosszabb kihagyás után, mint például a téli időszak, ajánlott mérsékelt sebességgel begyakorolni a manővereket. Az is hasznos, ha a motor vezetője folyamatosan arra törekszik, hogy tökéletesítse vezetéstechnikai tudását. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztályának motoros járőrei a közelmúltban a Békés Megyei Kormányhivatal rendezvényén tartottak tréninget és igyekeztek hasznos tanácsokkal ellátni a motorosokat. Az ellenőrzések során is próbálnak segíteni a motorosoknak abban, hogy elkerüljék a baleseteket.