Orosháza nem először ad otthont ilyen rangos eseménynek: 2009-ben ugyanis már rendeztek ebben a sportágban egy Európa-bajnokságot, 2010-ben pedig a világbajnokság házigazdái lehettek. A mostani EB-re húsz országból több száz sportolót várnak. Érdekesség, hogy Portugália idén vesz részt először az Európa-bajnokságon. S még egy adalék, amit fontos megemlíteni: eddig egyetlen másik magyar város sem rendezett még ilyen rangos versenyt ebben a sportágban.

Berta András, hajómodellező, Berta András, hajómodellező, Orosháza
Berta András ezzel a hajóval is versenybe száll majd az EB-n. Fotók: Lipták Judit

Berta András, a Magyar Modellező Szövetség elnökségi tagja, az Endurance szekcióvezetője hangsúlyozta: a korábbi EB és a VB sikeres és magas színvonalú megrendezése, a versenyzők pozitív visszajelzései mindenképpen azt igazolják, hogy itt világszínvonalú helyszínen világszínvonalú versenyt lehet rendezni.

Hajómodellezők sajtótáj., gyopárosfürdő, hajómodell, Orosháza
A sajtótájékoztató résztvevői (balról): Berta András, Kiss László, Dávid Zoltán és Nóbik Gyula

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere kiemelte, hogy a gyopárosi tó a fürdővel együtt komplex lehetőségeket biztosít a versenyzőknek és kísérőiknek, családtagjaiknak. Lazításként igénybe vehetik a fürdő wellness szolgáltatásait, a közvetlen közelben pedig számos szálloda és magánszállás áll rendelkezésükre. Kiss László, a Jövő Építők TDM KH. Egyesület elnöke ehhez hozzáfűzte: a verseny időpontjára már most jelentősek a foglalások a gyopárosi aparmanházakban és hotelekben. Ez természetesen jelentős bevételeket is hoz majd a szállásadóknak és az idegenforgalomban érdekelt más vállalkozásoknak.

Hajómodellezők Gyopároson, hajómodellezők Gyopároson, Orosháza
A szakmai bemutató előkészületei.
Az augusztusi Európa-bajnokság főszervezői feladatait Nóbik Gyula, az Orosháza Városi Modellező és Sport Klub elnöke vállalta. A versenyzésben neki is van bőven tapasztalata, mivel több kontinens- és világbajnokságon is szép eredménnyel szerepelt már. Sőt – amint azt lapunknak elmondta -, lánya, Réka is hosszú idő óta versenyez, s már világbajnoki címet is sikerült szereznie.

A sajtótájékoztató után a szervezők egy rövid bemutatót is tartottak a gyopárosi tavon. Itt a hajómodellek beüzemelésének munkálatai közben azt is megtudtuk, hogy Berta András immár három világbajnoki címet tudhat magáénak. S hogy mit tudnak a komoly teljesítményű motorokkal felszerelt hajók? Nos, ha szakértő kezekben van a távirányító, akkor óránként akár 90 km/órás sebességre is képesek, s a lehető legközelebb suhannak el a vízre kihelyezett bóják mellett.

Hajómodellezők Gyopároson, hajómodellezők Gyopároson, Orosháza
Itt pedig már hasít is a hajómodell a gyopárosi tó vizén.

Az augusztus 24-27. közötti Európa-bajnokságra a magyarok minden eddiginél nagyobb csapattal készülnek (a pontos létszám még nem ismert). Békés megyéből is szép számban lesznek résztvevők, a házigazda Orosháza például öt indulóval képviselteti magát. "Bemelegítésként" pedig ezen a hétvégén (május 6-7-én) ugyanitt, a gyopárosi tavon immár 36. alkalommal rendezik meg az Alföld Kupát, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt!