Még ki sem szálltam a kocsiból, Marci már ott várt a szépségszalon bejárata és a parkoló közti szakaszon, a mezőberényi városházától alig 100 méterre található Hősök úti üzletük előtt.

Itt is laktok?
Marci: Nem, ez itt Erika birodalma, én csak külsős vagyok – pontosabban ő a falakon belül, én kívül vagyok aktív. De nem én vagyok a lényeg, hanem Erika.

Na! Amikor még nem kapcsoltam be a diktafont, azt mondtad, hogy a kapcsolatotok már a gyerekkorotokban kezdődött, majd jött egy jókora pauza...
Marci: Szomszédok voltunk, úgy 10 éves korunkig egyfelé tartottunk, majd idővel mindketten más-más irányba fordultunk. Én később Veszprémben helyezkedtem el, ő pedig tizen éve kiment Mexikóba. (Közben Erika épp elköszönt a vendégétől; így már hárman beszélgetünk.)

Miért éppen Mexikó?
Erika: Informatikusnak tanultam egy főiskolán, és az egyik nyári szünetben volt egy lehetőség, hogy kimehetek két hónapra Mexikóba. De úgy alakult, hogy a 60 napból 11 év lett, mert megismertem az előző férjemet.

Valnerovicz Erika - szépségszalon, Valnerovicz Erika, Mezőberény, 20170509
A mexikói diplomák (galéria)

Akkor két hóból 11 esztendő lett.
Erika: Nagyjából, s miután ott maradtam, szerettem volna szakmát tanulni.
Marci: Sorold fel őket, Szívem! Addig főzök egy kávét. (Marci balra el.)
Erika: Manikűrös, pedikűrös, fodrász, kozmetikus, műkörömépítő, kozmetológus. Mivel a megszerzett diplomák EU-n kívüliek, ezért hazaérkezésem óta elvégeztem a magyarországi megfelelőiket is, így minden szükséges engedéllyel rendelkezem a szabályos működéshez.

Itthon nem furcsállják, hogy 100 lábon állsz?
Erika: Az új vendégek diplomatikusan mindig azt kérdik, hogy melyik szakmám az, amelyiket a legjobban szeretek. Nehéz lenne választanom. Célunk volt a szépségszalon kialakításakor, hogy szerteágazó szakmai tapasztalataimat kihasználva a lehető legtöbb szolgáltatást egy helyen tudjunk kínálni vendégeinknek. Egy hozzánk „civilben" érkező hölgy menyasszonyként távozhat tőlünk. Szó szerint, hiszen kozmetika, szolárium, fodrászat, manikűr, pedikűr, műkörmös tevékenységünk mellett menyasszonyi ruhakölcsönzőnk is van.

Visszarepülve Mexikóba, mit jelent a kozmetológus?
Erika: A kozmetikus és a bőrgyógyász közötti stádium. Magyarországon a bőrgyógyászok tanulnak kozmetológiát – ehhez a tudományhoz tartozik többek között a fő profilunk is, a lézeres kezelések is. Azt követően kitanultam a wellness terapeuta szakmát is... de a szállodaipar irányába már nem akartam elkalandozni; később az akupunktúrás terápiát is megismertem.

Valnerovicz Erika és Puskel Márton - szépségszalon, Valnerovicz Erika, Mezőberény, 20170509
Apuval (galéria)
Ezek már földrészeket átívelő tudományok.

Erika: Az akupunktúrás gyógyítást azért vettem fel, mert közben apukám beteg lett, és nem egyszer azzal csillapítottam a fájdalmait. Közben a férjemtől elváltam.

Marcival mikor találkoztál újra?
Erika: Amikor hat éve, tavasszal hazajöttem a családomhoz, pont ő is itthon volt.

Amikor megláttátok egymást, beugrott az aha-élmény?
Marci (aki közben meghozta a kv-t): Akkor még közös jelenünk sem volt, nemhogy jövőnk. Én épp egy veszprémi multinál dolgoztam, Erikának pedig Mexikóban zakatolt a vállalkozása. Közben szép, csöndesen duruzsolt köztünk a távkapcsolat, majd a nyáron a cégemnél átszervezések voltak, és úgy döntöttem: irány Mexikó!

Mi jót csináltál ott?
Marci: Guadalajara (Mexikó második legnagyobb városa) egyik kerületéből a belvárosba telepítettük át a vállalkozást, ebben segítettem, valamint gazdasági szakemberként átvilágítottam a vállalkozás működését. Számomra üdítő volt látni, hogy kint mennyire egyszerű és mindemellett logikus egy vállalkozás adminisztrációja.
Erika: Majd egy jó fél év múlva, Mexikóból egy párként jöttünk haza.
Marci: Erika nagy nagypocakkal szállt le a repülőről. Az első kisfiúnk, Marci ott fogant, de már itt született; Máté, a második mindkét tekintetben itt született, és a harmadik hamarosan érkezik.

És családtag lett a lézeres gép is... szóval, amikor egy kedves ismerősöm ajánlott benneteket, azt mondta, hogy Mexikóból hoztatok egy csuda masinát.
Erika: Nem volt egyszerű hazahozni, tavaly ősszel ki kellett mennem érte. Méretei és érzékenysége sem könnyítette meg a szállítását.

Mi a lézer? Mert a Star Warsban például a lézerkardnak egy jó méter után vége van.
Marci: Az sci-fi.

Mi feladata a szerkentyűnek?
Erika: Egy fontos tartozéka az optikai fibra, amely közvetíti a megtermelt lézerfényt, addig a pontig, ahova irányítom. A gépnek amúgy három funkciója van:

Az első: a szőrtelenítés, 8-10 kezelést követően az adott területen már nem nő többé. Volt kint egy srác, aki egész fiatalon már erősen kopaszodott, és azt mondta, hogy utálja borotválni a fejét, és körülbelül 8 alkalom után már eldobhatta a borotvát. A kezelések alól kivételt képez az orr-, a fülnyílás és szem környéke.

Valnerovicz Erika - szépségszalon, Valnerovicz Erika, Mezőberény, 20170509
Erika és a varázsdoboz (galéria)

A másik funkciója visszérkezelés: arcon, mellkas, hát, láb – ott lehet a vastagabb ereket is, amely nem dudorodik ki. A lézernek van egy regeneráló hatása, amely által az érfalak visszanyerik a rugalmasságukat, másrészt olyan hővel dolgozunk, amely tulajdonképpen az érfalak letapadását cseppfolyóssá változtatja, így kitisztul, valamint a teljesen elzáródott erek felszívódását elősegíti.

És a harmadik a bőrfiatalítás.

Ez olyasmi, mint a ráncfelvarrás? Később megnyúlik az arcunkon a bőr?
Erika: Nem, hanem olyan, mint amikor a kezeléseket követően visszanézel magadról egy 5-10 évvel ezelőtti képet.

Tehát a végeredmény nem olyan lesz, mint Putyin elnök viaszos arca?
Erika: Dehogy! Alapvetően 25 éves korunktól már nem termel a szervezetünk kollagént és elasztint, csak olykor-olykor. A lézerrel azonban olyan speciális frekvenciával tudok dolgozni, amely által újra megindul az elasztin- és a kollagéntermelés.

Nem ijesztő, hogy hamarosan az öcsénk néz vissza ránk borotválkozás közben?
Erika: Nem, mert nem hirtelen történik a változás, hanem hónapokkal később.

Ezzel a géppel úttörők vagytok a környéken?
Erika: Budapestnél nincs közelebb ilyen.

Valnerovicz Erika és Puskel Márton - szépségszalon, Valnerovicz Erika, Mezőberény, 20170509
Szépül a modell

Miután tudjuk, hogy a lézerspádé sci-fi... de akkor hogy termeli ez a gép lézert?
Marci (most érkezik a falon túli tudomány): A lézernek egyenes a hullámhossza, amelyet egy optika állít össze. Itt nem egy, hanem három „doboz" dolgozik egyszerre. Az egyik ugye az optika, a másik egy 7500 wattos konvertáló berendezés, amely a bejövő 3 x 400 voltos feszültséget 2 x 127 Voltra alakítja át – ez kell ahhoz, hogy a lézerfényt előállítsa. Illetve van egy kiegyenlítő adapter is, ugyanis magyar honban előfordul az áramingadozás.

Ezek az adatok hazánkban nem léteznek: 127 Volt stb.
Marci: Az alapberendezést Magyarországon sehova sem lehet bedugni. Mielőtt Erika elkezdett volna vele dolgozni, először egy berényi villanyszerelő ismerősöm kiokosított, majd Nyíregyházán egy nagyon komoly tervezési, kivitelezési folyamat eredményeként született meg a konverter. Így a berendezés magyar körülmények között is száz százalékos kapacitással tud üzemelni.

Akkor mi a lézer vége? A végtelen?
Erika: Valahogy úgy, addig halad, amíg bele nem ütközik valamibe. Éppen ezért nem lehet a testüregekbe lőni.

Mindehhez még hozzátartozik, hogy kezelés közben a gép adagol egy speciális hűtőgázt is, amely a bőrt lehűti. Ugyanis 41 fok fölött elkezdenek pusztulni a sejtek, de ez a gáz a lézert megelőzve kerül a bőrre és megakadályozza a túlmelegedését. Ezáltal más technológiákkal szemben, a vendégek maximális biztonsága mellett tudunk kezelést adni számukra.

Ez már a 23. század?
Marci: Ez a mai kozmetika űrtechnológiája.
Erika: 2004 óta foglalkozom lézeres kezelésekkel. Egy teljesen felújított gépet hoztunk haza, gyakorlatilag már csak a burkolata eredeti.

Ha már mindenképpen hazajöttetek, hazahoztátok ezt a szerkezetet, miért nem a Dunántúlon bútoroztatok be?
Erika: Ha ott alapítjuk meg a hazai vállalkozásunkat, akkor is félévente járnánk haza, mint Mexikóból. Úgy voltunk vele, ha visszaköltözünk, akkor legyünk inkább a mi közösségünkben.