Mindannyian ismerjük azt a pillanatot, amikor indulás előtt kalkulálni kezdünk, vajon mennyi idő alatt érünk el a kijelölt célunkhoz. Ha egy nagyobb városba készülünk, mindig felszámolunk némi plusz időt, ami a parkolóhely keresésével járhat.

Így van ez, ha Budapest az úti cél, de így van minden nagyobb település, megyeszékhely, és persze így van ez Békéscsaba esetében is.

Ha hosszabb időt akarunk az adott városban tölteni, akkor az sem mindegy, hogy fizetnünk kell-e a parkolásért. Különösen így van ez, ha rendszeresen meg kell tennünk ezt az utat, mert a mindennapos munkánk szólít az adott helyre.

Nagy könnyebbséget jelenthet számunkra, ha a településen kialakítanak ingyenes parkolási övezeteket, úgynevezett zöld zónákat, mint ahogy ezt megtették Békéscsabán, a belváros közelében több helyen is.

A városba utazóknak, az itt dolgozóknak nagy könnyebbség ez, de vajon így van ezzel mindenki?

A válasz egyszerű. Nem.

A zöld zónák közelében lakók, az ezeken a környékeken működő cégek, vállalkozások nem mindig nyilatkoznak pozitívan. Az ő szemszögükből érthető is a kifogás, hiszen ezeket az ingyenes parkolókat jórészt feltöltik azok az autósok, akik más településekről érkeznek a városba, és itt hosszabb időt kívánnak eltölteni. Így a lakóknak, a lakók ismerőseinek, látogatóinak, a vállalkozásokhoz érkező vendégeknek, üzleti partnereknek, akik konkrétan oda szeretnének eljutni, ahol a zónák működnek, már sokszor nem jut hely, így az úti céljuktól távolabb, esetenként csak fizetős helyen találnak maguknak helyet.

A probléma nem egyedi, és nem csupán Békéscsabán tapasztalható. Minden nagyobb település üzemeltetésénél felmerül, hiszen a település működtetésénél a parkoló-díjakból származó bevétel szükséges és bekalkulált összeg a költségvetésben, így csak korlátozott mértékben tudnak ingyenes parkolási övezeteket kialakítani.

A probléma mindettől függetlenül fennáll.

Legyenek-e zöld zónák? Ha vannak, akkor mennyi az elegendő, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon? És persze, hogy a helyben lakók se érezzék ezt tehernek és kényelmetlennek.

A válaszok a kérdésre helyenként eltérnek, de üdvözítő megoldás, amely mindenki számára kielégítő, csak nehezen található. Kérdés, hogy van-e ilyen?

Számomra pozitív példa volt, hogy amikor Gyulára érkeztem, a könyvtárba egy könyvbemutatóra előadóként, akkor számomra az intézmény tudott ingyenes parkolást biztosítani egy parkoló kártyával. Ez egy példa, és bizonyára a megyeszékhelyen is tudnánk hasonlót találni.

Természetesen megkérdeztük erről Békéscsaba város vezetését, és ahogy érkezik válasz, azt mindenképpen eljuttatjuk Önökhöz.

Addig is ez a cikk, mint ahogy a felvezetésben is olvasható volt, egyelőre csak kérdést vet fel, egy meglévő problémát igyekszik körüljárni, amely kapcsán az Önök véleményére is kíváncsiak vagyunk. Az én szerény véleményem az, hogy jó, ha vannak ingyenes parkolóhelyek, és jó ha ebből minél több van, de elsősorban arra keressük a választ, hogyan lehetne megoldani, hogy ezek kevésbé legyenek túlterheltek és zsúfoltak.

Várjuk hát az Önök ötleteit, javaslatait, tapasztalatait, véleményét, hogy az Önök számára mennyire zöldek a zöld zónák.